huonon seksin palkinto

Huonon seksin palkinto - haussa nolostuttavin kirjallisuuden seksikohtaus

|
Vesa Rantama ja Maaria Ylikangas
|

Nuori Voima etsii viimeaikaisen suomalaisen kirjallisuuden huonointa seksikohtausta. Kyseessä voi olla mikä tahansa Suomessa vuosina 2018-2019 julkaistu kirjallinen teos. Huonon seksin palkinnon innoittajana on toiminut Literary Review -lehden vuodesta 1993 jakama Bad Sex in Fiction -palkinto. Palkinto jaetaan Suomessa ensimmäistä kertaa.

Palkinnon raatiin kuuluvat kulttuurijournalisti Aleksis Salusjärvi, filosofi ja kriitikko Sofia Blanco Sequeiros ja Nuoren Voiman päätoimittaja Maaria Ylikangas. Tuomaristo pureutuu seksikohtausten poetiikkaan syvällisesti, mutta huumoria unohtamatta. Sofia Blanco Sequeiros arvioi aihetta filosofisesta näkökulmasta: “Immanuel Kantia mukaillen seksin ei tulisi olla väline, jonka avulla kerrotaan, kuinka iso mela jollain jantterilla on ja kuinka se on merkki siitä, että kyseessä on hieno ja arvostettava ihminen. Välineellistetty seksi muuttuu latteaksi, elämänhalun jähmettäväksi kuvaukseksi hetkestä, jossa toisen ihmisen valloittaminen on omaa ihmisyyttä mittaava saavutus.”

Aleksis Salusjärvi puolestaan kuvailee kilpailun mahdollista voittajaa esimerkiksi väkinäiseksi: “Huono seksikohtaus maistuu paperilta. Se voi johtua kömpelyydestä, intohimottomuudesta, väkinäisyydestä, teeskentelevyydestä, tahattomasta koomisuudesta, limaisuudesta tai jostain moraalisesti etovasta seikasta - asiasta, joka synnyttää tahatonta etäisyyttä tekstin ja lukijan välille.” 

Kilpailun tehtävänä on avata keskustelua seksin kuvaamisesta kirjallisuudessa. Seksissä kohtaavat etiikka ja iho, moraali ja ruumiinnesteet. Seksi paljastaa sukupuoliin ja ihmisyyteen  itseensä liittyviä asenteita ja asemia. Ennen kaikkea seksin kokeminen on aina intiimiä: “Seksin kuvaamista kirjallisuudessa pidetään usein vaikeana. Jokainen, joka on lukenut huonon seksikohtauksen, on kokenut vaivaantuneisuutta, se voi jopa suututtaa. Sitä haluaa pestä kätensä. Kuitenkaan huono ei ole kaikille sama - huonouden voi kokea välittömästi, mutta sen perusteleminen esteettisellä tai eettisellä tasolla vaatii myös oman kokemuksen työstämistä”, arvelee Maaria Ylikangas.

 

Vinkit voivat olla kauno- tai tietokirjallisuutta, kunhan kyseessä on 2018-2019 Suomessa julkaistu kirjallinen teos.

Vinkkejä voi lähettää toimitukselle 17.11.2019 mennessä osoitteeseen huonoaseksia@nuorenvoimanliitto.fi.

Vinkin täytyy sisältää teostiedot ja sivunumerot, ja vinkki voi olla myös valokuva. Vinkkejä ei tarvitse perustella ja sama vinkkaaja voi antaa useita vinkkejä. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kolme Nuori Voima -lehden vuositilausta.

 

Palkinnon saaja julkistetaan Nuori/Voima-klubilla 13.12. Korjaamon Vintillä.