huonon seksin palkinto

Huonon seksin palkinto - tarjoa ehdokastasi raadille!

|
Vesa Rantama ja Maaria Ylikangas
|

Nuori Voima etsii viimeaikaisen suomalaisen kirjallisuuden huonointa seksikohtausta. Kyseessä voi olla mikä tahansa Suomessa vuosina 2018-2019 julkaistu kirjallinen teos. Huonon seksin palkinnon innoittajana on toiminut Literary Review -lehden vuodesta 1993 jakama Bad Sex in Fiction -palkinto. Palkinto jaetaan Suomessa ensimmäistä kertaa.

Palkinnon raatiin kuuluvat kulttuurijournalisti Aleksis Salusjärvi, filosofi ja kriitikko Sofia Blanco Sequeiros ja Nuoren Voiman päätoimittaja Maaria Ylikangas. Tuomaristo pureutuu seksikohtausten poetiikkaan syvällisesti, mutta huumoria unohtamatta. Sofia Blanco Sequeiros arvioi aihetta filosofisesta näkökulmasta: “Immanuel Kantia mukaillen seksin ei tulisi olla väline, jonka avulla kerrotaan, kuinka iso mela jollain jantterilla on ja kuinka se on merkki siitä, että kyseessä on hieno ja arvostettava ihminen. Välineellistetty seksi muuttuu latteaksi, elämänhalun jähmettäväksi kuvaukseksi hetkestä, jossa toisen ihmisen valloittaminen on omaa ihmisyyttä mittaava saavutus.”

Aleksis Salusjärvi puolestaan kuvailee kilpailun mahdollista voittajaa esimerkiksi väkinäiseksi: “Huono seksikohtaus maistuu paperilta. Se voi johtua kömpelyydestä, intohimottomuudesta, väkinäisyydestä, teeskentelevyydestä, tahattomasta koomisuudesta, limaisuudesta tai jostain moraalisesti etovasta seikasta - asiasta, joka synnyttää tahatonta etäisyyttä tekstin ja lukijan välille.” 

Kilpailun tehtävänä on avata keskustelua seksin kuvaamisesta kirjallisuudessa. Seksissä kohtaavat etiikka ja iho, moraali ja ruumiinnesteet. Seksi paljastaa sukupuoliin ja ihmisyyteen  itseensä liittyviä asenteita ja asemia. Ennen kaikkea seksin kokeminen on aina intiimiä: “Seksin kuvaamista kirjallisuudessa pidetään usein vaikeana. Jokainen, joka on lukenut huonon seksikohtauksen, on kokenut vaivaantuneisuutta, se voi jopa suututtaa. Sitä haluaa pestä kätensä. Kuitenkaan huono ei ole kaikille sama - huonouden voi kokea välittömästi, mutta sen perusteleminen esteettisellä tai eettisellä tasolla vaatii myös oman kokemuksen työstämistä”, arvelee Maaria Ylikangas.

 

Vinkit voivat olla kauno- tai tietokirjallisuutta, kunhan kyseessä on 2018-2019 Suomessa julkaistu kirjallinen teos.

KILPAILUAIKAA JATKETTU: Vinkkejä voi lähettää toimitukselle 14.2.2020 mennessä osoitteeseen huonoaseksia@nuorenvoimanliitto.fi.

Vinkin täytyy sisältää teostiedot ja sivunumerot, ja vinkki voi olla myös valokuva. Vinkkejä ei tarvitse perustella ja sama vinkkaaja voi antaa useita vinkkejä. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kolme Nuori Voima -lehden vuositilausta.

 

Palkinnon saaja julkistetaan Nuori/Voima-klubilla maaliskuussa.

 

UKK

1. Palkitaanko huono seksikuvaus vai huonon seksin kuvaus?
 

Molempia voi ehdottaa.

2. Onko tarkoitus ivata kirjailijoita ja häpäistä heitä?

Ei ole. Palkinnon idea on erilainen kuin Suomessakin uutisoidussa Bad Sex in Fiction –palkinnossa, jossa irtonaiset proosakatkelmat nostetaan esille huonoina seksikuvauksina.

3. Mikä on Bad Sex in Fiction -palkinto?

The Literary Review –lehden palkinto perustettiin vuonna 1993, kun brittiläisen sensuurilainsäädännön kaatuminen oli aiheuttanut omituisen muotiaallon: kirjoihin saatettiin lisätä päälleliimattuja seksikohtauksia myynninedistämiseksi. Palkinto menetti tämän satiirisen funktionsa kuitenkin nopeasti, ja on nykyään ankea ja jäykkä. Viime aikoina se on hakenut poliittista oikeutustaan peniskeskeisen äijäproosan kritiikistä.

4. Miten mainittu palkinto ”inspiroi” Huonon seksin palkintoa?

Bad Sex in Fiction on luonteeltaan antipalkinto, jonka perusidea on karnevalistinen, vaikka onkin menettänyt teränsä. Palkinto innoitti ensinnäkin perustamaan kirjallisuuspalkinnon, jonka keskiössä on seksi kirjallisuudessa, mutta joka ei olisi täysin totinen palkinto. Kyseenalaisinta Bad Sex in Fiction –palkinnossa on juuri seksikuvauksen ”huonous”, joka on poistettu kontekstistaan ja jonka ajatellaan määrittyvän jotenkin objektiivisesti – kun taas sekä seksin kokeminen että seksikohtauksen kokeminen ovat täysin subjektiivisia asioita. Huonon seksin palkinnon raati taipuu nimenomaan oman lukijuutensa paljastamiseen ja huonouden kokemuksen tunnistamiseen ja analysointiin.

5. Miksi idea ei jäänyt baaripöytään?

Idea ei syntynyt baaripöydässä, vaan täysin selvin päin keväisenä arkipäivänä Nuoren Voiman toimituksessa. Keskustelun jälkeen palkinto päätettiin toteuttaa. Taustalla on siis lehden toimituksen vakaa päätös toteuttaa kirjallisuuspalkinto, joka ei pönötä. 

6. Miksi kirjallisuutta edistävä Nuoren Voiman Liitto jakaa tällaisen palkinnon?

Palkintoa ei jaa Nuoren Voiman julkaisija Nuoren Voiman Liitto, vaan palkinto kuuluu täysin toimituksen toimivallan alaisuuteen ja on toimituksen itsenäinen päätös.

7. Miksi palkitaan huono?

Parhaan palkitseminen tekisi seksikohtaus-palkinnosta tavallisen kirjallisuuspalkinnon. Varmasti myös paras palkitsemalla päästäisiin keskustelemaan seksiin ja seksin kuvaamiseen liittyvistä teemoista, mutta palkinnon ote olisi toisenlainen.

8. Miten palkinto jaetaan?

Emme tiedä vielä. Raati päättää työskennellessään siitä, miten tulokset esitellään yleisölle.

10. Miten tällainen palkinto edistää kirjallisuutta, eikö siitä ole pikemminkin haittaa?

Kirjallisuuspalkinnot saattavat edistää kirjallisuuden myyntiä ja näkyvyyttä. Niiden hyödyllisyys kirjallisuudelle taiteena sen sijaan on kyseenalaista. Tällä palkinnolla on potentiaalia lisätä näkyvyyttä, mutta tavoite on ”edistää” kirjallisuutta muilla tavoin, ennen kaikkea palkintoihin liittyvää keskustelukulttuuria uudistamalla. Seksuaalisuudesta ja seksistä kirjoittaminen on nähdäksemme murroksessa, johon voi luoda myös karnevalistisen katseen. Millä standardeilla seksin kuvaus on hyvää tai huonoa? Entä seksi itsessään? Miten nykykirjallisuus lähestyy tätä problematiikkaa?