Suurenmoista duunia - Johanna Osváth Nuoren Voiman toiseksi päätoimittajaksi
Taija Roihan työpariksi vuosille 2022-23 on valittu Johanna Osváth. Myös Nesslingin Säätiön viestintäkoordinaattorina toimiva Osváth on Nuoren Voiman pitkäaikainen avustaja, joka on saanut lehden avustajapalkinnon vuonna 2019. Kapulanvaihdon hengessä Johanna vastasi visaisiin kysymyksiini.
Miten kiinnostuit kirjallisuudesta?
Ensin kiinnostuin tarinoista, sitten kielestä. Kirjoitetussa kielessä, sen rajojen kohtaamisessa ja venyttämisessä on jotakin todella erityislaatuista. Itselleni kirjallisuus on taiteen muodoista intuitiivisin ja ymmärrettävin, kirjallisuudessa olen yleensä kotona ja turvassa. Kaikki alkoi Töölön kirjastosta 1990-luvulla.
Mitä olet opiskellut ja mikä sinua innosti opinnoissasi eniten?
Olen opiskellut Helsingin yliopistolla kirjallisuutta ja viestintää. Opiskelin tosi pitkään ja kokeilin kaikenlaista, mutta jos jotain punaista lankaa haluaa jälkeenpäin sovitella, niin kiinnostavinta itselleni oli tarkastella kielen kollektiivisia käyttötapoja. Tutkin sekä kirjallisuuden kandissani että viestinnän gradussani traumanarratiiveja.
Miten olet päätynyt kulttuurijournalismin pariin?
Päädyin kulttuurijournalismin pariin hyvin suoraviivaisesti viisaan kandiohjaajani, yleisen kirjallisuustieteen dosentin Sanna Nyqvistin kautta. Hän esitteli minut silloiselle Kiiltomadon päätoimittajalle Aleksis Salusjärvelle, joka puolestaan valoi (ja valaa edelleen) minuun uskoa kriitikkona. Sain heti elintärkeää palautetta ja ymmärsin, että tällaistakin voi tehdä: kirjoittaa kirjoista ja saada siitä rahaa. Suurenmoinen duuni.
Todella tärkeä tekijä on ollut myös Nuori Voima, johon aloin kirjoittaa ansiostasi, Vesa! Kiitos siitä.
Mistä pidät eniten Nuoressa Voimassa?
Nuori Voima teki minuun vaikutuksen aikoinaan kiinnostavalla historiallaan ja älykkyydellään. Lehti on kokenut monenlaisia vaiheita ja profiileja ja heijastellut ajan henkeä jo 114 vuoden ajan. Arvostan suunnattomasti työtä, joka on mahdollistanut lehden kypsymisen nykyiseen intellektuelliin mutta rentoon, kriittiseen mutta perinteitä vaalivaan muotoonsa. Olen kokenut ja nähnyt, että NV on ollut monelle kirjoittajalle tärkeä areena, eikä sen merkitystä avustajilleen pidä vähätellä. Siirtyessäni päätoimittajaksi käännän aatoksen toisin päin: avustajien merkitystä lehdelle ei voi korostaa liikaa.
Uusi lehti tuoksuu aina hyvältä.
Pidän myös erittäin paljon lehden huumorista! Ja uusi lehti tuoksuu aina hyvältä.
Entä mistä et pidä?
Voisin sanailla tähän jotain siitä, kuinka ehkä fuksivuotenani ensimmäisiä kertoja lehteen tarttuessani pelästyin sitä ja tunsin itseni typeräksi, mutta pidetään tämä yksinkertaisena. En pidä lyijypainoista. En pidä teosten tähdittämisestä! Kenties haemme jatkossa lyhyihin kritiikkeihin toisenlaista, monitulkintaisempaa arvotaulukkoa…
Mihin suuntaan haluaisit kehittää Nuorta Voimaa?
Nuoressa Voimassa tehdään asiat todella hyvin. Jos olen itse jotain varsinkin nuorempana kirjoittajana kaivannut, niin yhteisöllisyyttä avustajakunnan välillä. Päätoimittajana haluan etsiä matalan kynnyksen keinoja edistää sitä. Haluan myös nostaa kokeellisen kirjallisuuden asemaa lehden sisällöissä ja haastaa lehden muotoa vaikkapa yhden numeron verran - miltä näyttäisi ja tuntuisi kokeellinen kirjallisuuslehti?
Myös muita ideoita kytee – niistä lisää myöhemmin!
Vesa Rantama jää virkavapaalle vuosiksi 2022-23. Johanna Osváth on hänen sijaisensa.
EDIT 20.1. 11.55.: Johanna Osváthin nimike Nesslingin säätiössä korjattu viestintäkoordinaattoriksi.