Wilma Hurskainen
lehden kansi nainen ja hevonen

Kumppanit! Vuosikymmenen viimeinen Nuori Voima on ilmestynyt

Lehti
|
Toimitus
|

Rakkaat lukijat! Ihan sisuksissa kuplii kun vuoden 2019 ja 2010-luvun viimeinen Nuori Voima on lopullinen, valmis ja ihan kohta tilaajilla. 

Kumppanit-lehti sai alkuideansa yli vuosi sitten, kun ajattelimme saada Koneen säätiöltä apurahaa ihmisen ja kumppanilajien perusteelliseen tutkimiseen lehtimuodossa. Emme saaneet, mutta pidimme ideasta kiinni. Kumppanuus kuitenkin laajeni, ja 72-sivuinen numero koskettelee hieman vierasta, ulkoisen ja sisäisen välistä, lajillista tai essentiaalista sisaruksellisuutta.

Kumppaneitamme, odottamattomiakin: Maapallo kuumenee. Ilmastotiede tutkii sen prosesseja, tieteenfilosofia tutkii ilmastotieteen varmuutta ja Sofia Blanco Sequeiros on filosofi, jolla on voitontahtoa. Essee miekkailusta, kuumuudesta ja varmuudesta.

 

”Virtuaalitodellisuuteen sisältyy transhumanistinen lupaus pääsystä toiseen maailmaan, missä voi kohdata keinotekoisia älyjä”, kirjoittaa Matias Riikonen. Essee ”Rakkauden työkalut” käsittelee Lone Echo -peliä ja rooleja virtuaalimaailmassa. Valokuvat otti Joonas Puuppo.

 

Tervehtikää diivaa! - nimittäin vaihtoehtoja ei ole. ”Juuri hillittömyys tekee diivasta luokkien ja sukupuolten raja-aitoja kaatavan radikaalin, jota ei voi asettaa mihinkään yksiselitteiseen kategoriaan” - Riikka Ala-Hakulan ja Taija Roihan extravaganza-essee katsoo diivaa ja diivan taakse. Evelin Kaskin valokuvat.

 

”Kissa syntyi nojatuolissa ja alkoi heti elää. Vielä sikiökalvon suojassa se lähti kiipeämään nojatuolin selkämystä ylöspäin, kohti puunlatvaa, näköalapaikkaa, turvaa.” Kissaextrassa Lydia Lehtolan ja Ville Hämäläisen esseet.

 

Mukana myös: Aatos Ketvelin runo elokuvaystävyydestä, haastattelussa esitystaiteilija Kati Raatikainen, jonka toislajinen kollega on äidin koira, esittelyssä sveitsiläiskirjailija Fleur Jaeggy sekä käännösproosaa, kansirunoissa hollantilaisen kirjallisuuden kielivelho Anneke Brassinga. Arvosteluissa mm. Riikka Kaihovaaran esseitä, Anna Tomin ja Pauliina Haasjoen runokokoelmat sekä Äänellä jonka kuulet -antologia, joka sisältää spekulatiivisia novelleja sukupuolen moneudesta.

 

Kannen kuva: Wilma Hurskainen.

 

Lehteä saa mm. Nuori/Voima-klubilta Kulttuuritehdas Korjaamon Vintiltä (Töölönkatu 51), jossa esitetään ruotsalaiselokuva Persona Non Grata (2019, Philip W da Silva), ja nähdään Jantso Jokelinin esitys C.G.Jungin hengessä. Antti Salminen (Mir) ja Maria Matinmikko (Kolkka) keskustelevat ja kriitikot (Eleonoora Riihinen, Lydia Lehtola, Ville Hämäläinen) kohtaavat kissavideobattlessa. Paras voittakoon! DJ Juho Kankaanpään Herkät Paikat hieroskelee kuuloluita. Illan päättää Olavi Uusivirran ja Timo Kämäräisen keikka. Liput 12/10e.

Tilaajat saavat lehtensä lähipäivinä. Nuoren Voiman Liiton toimisto ja lehti ovat joulutauolla 16.12.-7.1. <3