Kannen kuva: Lina Jelanski
kansi Iho

Nuori Voima on nyt silkkaa Ihoa

Lehti
|
Toimitus
|

Nuoren Voiman tuplanumero on ilmestynyt, 80-sivuinen Iho kihelmöi, kutittaa ja koskettelee.

”Nää runot on sun guilty pleasure” (Enni Yli-Hynnilä)

Debytoi runoilijana –kilpailu on ratkennut: lue lehdestä Enni Yli-Hynnilän, Maria Laakson ja Salla Niemisen runoja. Verkkosivuillamme viikon kuluttua ilmestyvät Minni Moodyn ja Juha Orvon äänitteet.

Runoilijoiden rakkautta valottaaArtemis Kelosaari laajassa esseessään: ”Sarkian kerrotaan kirjoittaneen runon ”Georgiini” syksyllä 1931, juuri heittäydyttyään suhteeseen Kailaan kanssa. Hekumallista kukkakuvastoa pursuava runo julistaa hetkeen tarttumista, rakastamista ilman huomista”. Kelosaari hahmottelee laajemminkin miesten homoseksuaalisen rakkauden vaikutusta 1900-luvun alun estetiikassa.

Heidi Backströmin (teksti) ja Otso Kähösen (valokuvat) lyyrinen essee tuoksuu hieman meikkisienelle, puuterinhäivälle ja huulipunan viipyilylle – tai niiden puutteelle: ”90-luvulla en tuntenut sanaa normi, vielä vähemmän ajattelin, että se olisi asia, jota pitäisi purkaa tai horjuttaa. Nyt minua vaivaa, että cis-naisena otan meikkaushommat jollain lailla joko liian vakavasti tai itsesäänselvyytenä”. Niina Holmin Marilynia M-elokuvan läpi katsova essee taas liikkuu Anna Erikssonin ja Marilynin hahmojen kautta suruun: ”Sinäkin värjäsit hiuksiasi, kunnes ne kuluivat kuivaksi valkoiseksi heinäksi. Viimeisinä aikoina katsoin vaihtuvia profiilikuviasi Facebookissa ja ajattelin, kuinka kaunis olet pienine piirteinesi.

Maailma on erektioharhan vallassa etenevän miehen lihatiski” – Aleksis Salusjärvi ja Maaria Ylikangas kysyvät, miksi miehet lähettävät kalukuvia. Puhuvan peniksen taustalta löytyy kokonainen penisproosan kriisiytyvä perinne Henrik Tikkasesta Kauko Röyhkään. Katoaako kikkelisankari?

 

Lisäksi: Haastattelu: runoilija Tiina Lehikoinen purkaa patriarkaattia *** Ilja Lehtinen hyvästelee sarvikuonot *** Arda Yīldīrīm ei voi kuvitella elämää ilman pelkoa *** Kaija Rantakarin lempikirja <3 *** Nelli Ruotsalainen tahtoo irti valkoisesta särkyvyydestä *** Atte Koskisen runoja *** Sofia Blanco Sequeiroksen novelli katsoo Aurora-elokuvan *** Kritiikeissä kuolemaa, äitiysrunoja, ihana koti ja kultivoitu aprikulli

Hanki lehti valistuneesta irtonumeromyymälästä tai tilaa irtonumero meiltä osoitteesta sofia.koistinen @ nuorenvoimanliitto.fi – hinta on 13 euroa, saat lehden postikuluitta, jos tilaat sen 1.9. mennessä.