Erkka Mykkänen, kuva Alex Kampion.
Kuva: Alex Kampion

Kirjoittamisesta: Jakso 1 - Aloittamisesta

Podcast | |

Tässä Nuoren Voiman podcastissa kirjailija Erkka Mykkänen puhuu kirjoittamisesta vaihtuvien vieraiden kanssa.

Saatteeksi: Kielletty kirjoittamisvinkkini

Jos haluan hyvän aloituslauseen, käyn tupakalla.

Siinä salainen ja kielletty kirjoittamisvinkkini.

Opin tekniikan kirjoittaessani esikoisromaanini ensimmäistä versiota. Kun aamuisin aloitin uuden luvun, tai kun en tiennyt miten tarina jatkuisi, vetäydyin sisäpihalle tupakalle miettimään. Yhdeksällä kerralla kymmenestä minulle ilmestyi lause, usein monta seuraavaakin.

Yleensä tupakkaa ei tarvinnut edes polttaa loppuun asti. Siitä tiesin, että tupakka palveli minua enkä minä sitä.

En vähättele sydän- ja verisuonitautien tai keuhkosyövän riskiä, mutta en kyllä totuuttakaan: viime kuukausina tupakka on tarjonnut minulle kymmeniä romaanin lukujen aloituslauseita.

Vinkkejä kirjoittamisen aloittamiseen on loputtomasti, ja yleisin niistä on se yksinkertaisin: kirjoita, mitä tahansa. Se on hyvä neuvo mutta ei aina toimi: joskus sitä "kirjoittaa vaan, mitä tahansa", ja tulee huomanneeksi, että se "mitä tahansa" olikin paskaa, ja sitten sitä ahdistuu, koska oma tekstihän on yhtä kuin salatun identiteetin ydin, ja jos teksti on kerran paskaa, niin silloinhan minäkin olen paskaa, ja sehän se suurin pelko juuri olikin, MOT, perkele!

Paras vinkki kirjoittamisen aloittamiseen onkin tämä: Kerää tietoosi kaikki mahdolliset vinkit ja sovella niitä tarpeen mukaan kulloisenkin kirjoitusprojektin ja arkesi olosuhteiden mukaan. Elä elämääsi ja tuo kirjoittaminen pikkuhiljaa osaksi sitä. (Ja, niin: kirjoita vaan, mitä tahansa – editoida voi myöhemmin.)

Kutsuin Kirjoittamisesta-podcastin ensimmäiseen jaksoon kirjailijat Juhani Karilan ja Jussi Seppäsen puhumaan kanssani aloittamisesta. Kiusallisuuden uhallakin luin kirjailijoille heidän novelliensa aloituksia ja kysyin, miten ja miksi he olivat valinneet ja osanneet aloittaa mainiot tekstinsä juuri noin. Lähetyksessä kirjailijat kertoivat myös, miten he saavat kirjoituspäivänsä käyntiin.

Tupakkaa he eivät siihen kuulemma tarvitse.

Kirjoittamisesta-podcastin jaksot julkaistaan sunnuntaisin kahden viikon välein. Kevään aikana Erkka Mykkänen keskustelee ammattikirjoittajien kanssa siitä itsestään. Nuoren Voiman tuottama podcast on suunnattu kaikille kaunokirjallisille kirjoittajille, jotka kaipaavat inspiraatiota ja analyyttisyyttä työhönsä.