Alex Kampion
Erkka Mykkänen, kuva Alex Kampion

Kirjoittamisesta: Jakso 5 – Näin menestyt kirjoituskilpailuissa

Podcast | |

Kirjoittamisesta-podcastin viidennessä jaksossa puhutaan kirjoituskilpailuista. Vieraaksi saapuivat oululaiset Jukka Ahola ja Essi Pulkkinen, kirjoituskilpailujen palkintohait.

Saatteeksi: Menestyksen resepti

Jukka Ahola ja Essi Pulkkinen taitavat olla Suomen menestyneimmät kirjoituskilpailijat. Ahola on voittanut kahdesti J. H. Erkon kirjoituskilpailun ja kerran Martti Joenpolven novellikilpailun. Pulkkinen taas tuli viime vuonna Erkon kilpailussa toiseksi ja sijoittui samana vuonna Joenpolven novellikilpailussa. Molemmat ovat menestyneet myös pienemmissä skaboissa, kuten Metsällä- ja Mökillä-kirjoituskilpailuissa.

Miten he tekevät sen? Sattumaa se ei ole. Aholalla on kirjoituskilpailuissa menestymiseen kolme teesiä, joita käymme podcastissa läpi:

1) Erotu joukosta.
2) Ole uskottava.
3) Tunne yleisösi.

(Ahola pohtii aihetta pidemmin myös blogissaan täällä.)

Tärkein tekijä kirjoituskilpailuissa menestymiseen vaikuttaa kuitenkin olevan sinnikkyys. Ahola ja Pulkkinen suhtautuvat kirjoituskilpailuihin yhtä rauhallisen järjestelmällisesti kuin vaikkapa työnhakuun. Molemmat kirjoittavat joka kilpailuun uudet tekstit.

Erityisen kiinnostavaksi keskustelumme kääntyi, kun kysyin Aholalta ja Pulkkiselta oman teoksen julkaisusta. He ovat menestyneet kirjoituskilpailuissa jo vuosia, mutta kummankaan esikoisteosta ei ole vielä näkynyt kustantamojen katalogissa, vaikka rahkeita selvästi riittäisi. Miksi ei?