Sofia Koistinen
Sofia horoskooppiessee

Kuinka lopetin self helpin ja tulin keskinkertaiseksi versioksi itsestäni

Essee
|
Katja Raunio
|

Kirjailija Katja Raunio harrasti horoskooppeja kevyesti, niille naureskellen, kunnes huomasi että maailmankuva tarttuu. Horoskoopeissa ystävä on aina väline ja poliittinen toiminta mahdottomuus.

 

"Yllättävä tapahtuma vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteesi."

Minulle on kerran tehty tarot-luenta, monta vuotta sitten. Sen teki ystäväni keittiön pöydän ääressä kalpeana tammikuun päivänä uuden vuoden kunniaksi.

Horoskoopit tuntuivat harmittomimmalta huvilta, mitä kuvitella saattaa. 

Muistan luennasta vain yhden kortin. Se oli kuolema. Ystäväni selitti, ettei se tarkoita kenenkään kuolemaa, vaan jonkin suuren asian tulemista päätökseen. Ensimmäinen ajatukseni siinä hetkessä oli ero, ja kolme kuukautta myöhemmin erosinkin silloisesta kumppanistani. Tällä tavoin ennustaminen toimii. Ihminen asettuu satunnaisen eteen, poimii sieltä haluamansa, sen perusteella, mitä tavallaan jo tietää mutta ei välttämättä ole uskaltanut myöntää tai minkä toteuttamista ei ole aiemmin itselleen sallinut.

Näiden tapahtumien jälkeen aloin kiinnostua horoskoopeista. Erinäisissä illanvietoissa ystävieni kanssa viihdytimme toisiamme luonnehoroskoopeilla, analysoimme ystävyyssuhteitamme rakkaushoroskooppien avulla. Usein niistä tunnisti jotain, monesti törmäsi johonkin absurdiin, mikä vain nauratti.

En ollut uuden harrastukseni kanssa yksin. Samoihin aikoihin korukivet alkoivat vilkkua lehtien sisustuskuvissa ja kavereideni koteihin ilmaantui tarot-korttipakkoja. Minä puolestani opettelin oikeanlaista elämistä psykoterapiassa ja luin uusimpia self help -kirjoja ja yritin omaksua parempia päivärutiineja, yritin vähän meditoida ja kasvattaa ahkeruuttani pomodoro-tekniikalla. Sen keskellä horoskoopit tuntuivat harmittomimmalta huvilta, mitä kuvitella saattaa. 

Mutta miksi niistä tuli muodikkaita juuri silloin? 

 

"Joku jota luulit ystäväksesi, ei osoittaudukaan luottamuksesi arvoiseksi."

Kirjailijana huomaan ihastuvani horoskooppien omituiseen kertojaan, joka yrittää välttää lukijan huomiota, mutta epäonnistuu heti, jos ei pitäydy naistenlehtien pienessä merkkimäärässä ja vakiintuneessa muodossa. Kertoja sinnittelee taka-alalla, jotta kosminen totuus ikään kuin virtaisi sanoista lukijan mieleen. Tekstilaji vaihtelee jonkin verran eri julkaisuissa: jotkut horoskoopit koostuvat pelkistä elämänohjeista, toiset ennakoivat kuukauden eri jaksojen tapahtumia. 

Vakavammille harrastajille suunnatut horoskooppijulkaisut viljelevät ammattisanastoa. Pelkkien ohjeiden ja varoitusten sijaan teksti vilisee tarkkoja päivämääriä, planeettojen liikkeitä, astrologista jargonia kolmioista huoneisiin sekä viittauksia laajempiin jaksoihin merkin elämässä. Eräänlainen ”tieteellinen” läpinäkyvyys pyrkii vakuuttamaan astrologin ammattitaidosta ja ennustuksen vahvasta perustasta. 

Samalla kuitenkin tarot, horoskoopit ja kristallit sulautuvat iloiseksi sekasotkuksi. Youtuben astrologiavideoissa on tietyt toistuvat videotyypit. Yksissä katsoja valitsee intuitiivisesti tai tarot-pakkojen viereen asetettujen korukivien perusteella sopivan luennan, toisissa luenta tehdään jokaiselle tähtimerkille erikseen.

Jos horoskoopin on kirjoittanut jokin arvostettu suomalainen astrologi, saatetaan hänen persoonaansa jopa korostaa. Kukapa ei haluaisi lukea maineikkaan Satu Ruotsalaisen ystävänpäiväprognoosia? Youtube-videoissa astrologin kasvot tai vähintään kädet näkyvät videolla ja hänen äänensä ohjaa luentaa. Astrologin rooli on kuitenkin yhä häivytetty: vaikka hänellä on poikkeuksellinen intuition lahja, hän ikään kuin hämmästelee katsojan rinnalla, mitä kortit kyseiselle merkille lupaavat.

Ystävä ei ole arvokas itsessään vaan väylä parempaan tulevaisuuteen.

Astrologian tosiharrastaja ei tyydykään naistenlehtien tai iltapäivälehtien lyhytsanaisiin horoskooppeihin, vaan etsii vastauksensa internetistä. Siellä hän voi kohdata esimerkiksi Seppo Tanhuan, miehen, josta on lukuisia mystillisten taustojen päälle laitettuja muotokuvia astro.fi-sivustolla. Hän on astrologi, hän osaa lukea tähtien liikkeitä. Sisäiskertoja ei kuitenkaan ole Seppo. Se on kohtalon kumea ääni, persoonaton yliluonnollinen tieto. Vain harvoin Seppo puhuttelee suoraan, mutta hänen autoritaarinen hahmonsa on varannut oikeuden myös siihen.

Astro.fi-sivuston tekstit ovat retorisesti uskaliaampia kuin lyhyet naistenlehtien horoskoopit:

Kalojen ei ole helppo elää oman herkkyytensä kanssa ja etenkin miespuoliset Kalat etsivät muita merkkejä enemmän turvaa alkoholin tai huumeiden tietoisuutta sumentavasta maailmasta.
Valitettavasti nämä ulkoiset keinot eivät millään tavalla palvele Kala-ihmisen elämää, vaikka juuri niiden avulla tämä suuri, elämälle välttämätön herkkyys on säilynyt ja säilyy edelleen valtavan nopeasti kehittyvässä materiaalisessa maailmassa. 

Ja sitten minä ponkaisee pystyyn kosmisen äänen keskeltä:

Itse koen alkoholistit ja huumeen käyttäjät tahattomina ja ajallemme pakollisina uhreina teknisen kehityksen alttarilla.

Astro.fi-sivustolla voi tutustua Sepon elämäntarinaan, hänen matkaansa maalaispojasta vakuutusyhtiön palvelukseen, jota seurasi syvenevä kiinnostus astrologiaa kohtaan, tärkeitä opettajia, tyttären ihmeparantuminen ja suunnanmuutos elämässä. Seppo Tanhua on sivuston itseoikeutettu auktoriteetti, mutta hän on myös ihminen lukijan rinnalla. Hieman niin kuin elämäntarinan viereen taitetussa valokuvassa, jossa hän jokamiesmaisesti seisoskelee pellon laidalla, auringonlasku on värjännyt taivaan oranssiksi ja sitä vasten piirtyy lentokoneen musta siluetti. Taivaalla kuitenkin erottuu haalea kangastus jättiläismäisestä Saturnuksesta renkaineen, ja oikeastaan studiovalaistu Seppo ei niinkään vaikuta seisovan pellon laidalla kuin leijuvan hieman sen yläpuolella.

Horoskooppien varjoissa luimisteleva kertoja marssittaa säännönmukaisesti näyttämölle muitakin roolihahmoja. Lukijan ohella horoskoopeissa vilahtelee vaarallisia kontakteja, ihmisiä menneisyydestä, uusia ja hyödyllisiä tuttavuuksia sekä eräs tärkeä henkilö, joka auttaa lukijan menestykseen.

Ystävä menneisyydestä palaa mieleesi, mutta ennen kuin otat yhteyttä, mieti, miksi yhteys joskus katkesi. Uudet tuttavuudet väläyttävät kuvia uudenlaisesta tulevaisuudesta. Varsinkin esimiehet ja muut auktoriteettiasemassa olevat kiinnostuvat sinusta nyt aivan uudella tavalla. Vanhan tuttavan tapaaminen avaa sinulle uusia mahdollisuuksia. Tapaa vanhaa ystävääsi, niin saat arvokasta tietoa.

Tosiaan… kaikkia lukijalle ennustettavia kohtaamisia yhdistää se, että niistä on joko hyötyä tai haittaa. Ystävä ei ole arvokas itsessään vaan väylä parempaan tulevaisuuteen.

Laiskanlaisen horoskooppitaipaleeni aikana aloin pikkuhiljaa oppia ulkoa horoskooppimerkkeihin liitettyjä piirteitä, ja minusta tuli ihminen, joka jäykissä juhlatilanteissa murtaa jäätä kysymällä ihmisten syntymäaikoja ja kertomalla humoristisia anekdootteja eri horoskooppimerkkien tyypillisistä luonteenpiirteistä sekä yhteensopivuuksista toisten merkkien kanssa.

Horoskoopit myös mahdollistivat hankalien asioiden sanomisen ihmisille päin naamaa. Kuulostaa ehkä pelkurimaiselta, mutta läheisissä ihmissuhteissa tällainen puskuri voi joskus olla tarpeen. Huolestuttaako kaverin alkoholinkäyttö? Ota se puheeksi luonnehoroskoopin avulla. Jos aihe osoittautuu liian araksi, voi horoskooppikeskustelusta aina tehdä kevyen perääntymisliikkeen. Vitsi vitsi.

 

"Fyysiset riskit, holtiton käytös ja itsekurin puute johtavat uupumukseen."

Entä jos riisumme kaiken taian horoskoopin ympäriltä, toteamme tähdet vain kaukaisiksi kappaleiksi laajenevassa universumissa, poistamme kohtalon yltämme. Mitä horoskooppi silloin on? Theodor Adorno analysoi vuosina 1952–53 kirjoittamassa esseessään ”The Stars Down to Earth” Los Angeles Times -lehden horoskooppipalstaa 1950-luvun alusta. 

Adornon keskeinen havainto on, että palstan horoskoopit tukevat konformistista asennemaailmaa. Horoskooppien maailmassa rationaalisuus ei tarkoita horoskooppien irrationaalisuuden kyseenalaistamista, vaan pyrkimystä hyötyä sen suomista mahdollisuuksista. Aivan niin kuin lukijan on alistuttava tähtien sanelemaan todellisuuteen, on hänen myös löydettävä ratkaisut elämänsä ongelmiin muuttamalla itseään, ei yhteiskuntaa.

Totta puhuen horoskooppialalla ei vaikuta tapahtuneen paljonkaan viimeisen seitsemänkymmenen vuoden aikana. Tietokone toki laskee sekunneissa syntymäkartan kuin syntymäkartan, mutta vastaukset lukijoiden ongelmiin ja tekstien retoriikka ovat ehtaa 1950-lukua myös suomalaisten horoskooppipalstojen alkuvuoden julkaisuissa. Niiden rummuttama menestysteologia kalskahtaa hyvin amerikkalaiselta. Ole kyllin ahkera, ja menestys seuraa väistämättä…

Älä odota, että asiat tulevat sinun luoksesi, vaan laita itse tuulemaan. Jos olet väsynyt, lepää. Jos olet ylipainoinen, kuntoile. Jos sinuun on sattunut, korjaa.

Horoskooppi ei koskaan vihjaa yhteisöihin, ei yhteiskunnalliseen muutokseen. Se rajaa kohtalon, typistää sen yksityisen ihmisen pieneksi tarinaksi. Se tarjoaa kuukaudesta toiseen yksilöpsykologisia vastauksia rakenteellisiin kysymyksiin. 

Adornon analyysi ei ole menettänyt vuosikymmenten aikana tippakaan ajankohtaisuudestaan – päinvastoin se soveltuu yhä useampaan nykyelämän ilmiöön. Viesti toistuu uushenkisyyden lisäksi mindfulnessissa, self helpissä ja myös psykoterapiassa. Yritin joskus terapiassa puhua siitä, miten koulussani luokkaeroja käytettiin kiusaamiseen ja miten kokemus luokasta on vaivannut minua aikuisiälle asti. Terapeutti ohjasi keskustelun pikapikaa takaisin lapsuuden perheen rooleihin.

Olet kehusi ansainnut ja saat myös työpanoksestasi kiitosta ja ylimääräisen palkkion. Olet suurennuslasin alla. Mitä teetkin, tee se kunnolla, ajatuksen kera.

Horoskooppien sisäislukija on kiltti, keskiluokkainen, keskiportaan toimihenkilö. Hänellä on salaisia haaveita isommasta palkasta ja isommasta tittelistä, ja hänelle viisainta on aina hoitaa omat velvollisuutensa. Horoskooppi haluaa uskotella lukijalleen, että hän on tavallaan hyvin vastuullisessa asemassa. Kuitenkin lähellä väijyy aina korkeammassa asemassa oleva Tärkeä Henkilö, joka voi tuoda menestyksen tai palkita lukijan hyvistä teoista.

Horoskoopeissa vedotaan lukijan kykyyn toimia järkevästi, vaikka koko järjestelmä on järkeä vailla.

Theodor Adorno huomauttaa, ettei astrologia lopulta ole fatalistista vaan korostaa yksilönvapautta, toki tähtien – tai kapitalistisen järjestelmän – asettamissa rajoissa.

Nyt on hyvä hetki hoitaa rästiin jääneet velvollisuudet ja tapaamiset alta pois. Keskity välttämättömiin asioihin, huolehdi velvollisuuksistasi ja saata aloittamasi asiat päätökseen. Keskity huolellisuuteen ja suorita rästityöt mukisematta --. Pidä lupauksesi ja täytä velvollisuutesi.

Pidä kiinni lupauksistasi ja sopimuksistasi, ja vaikka muut eivät tekisikään niin, älä lähde mukaan kieroiluun tai epäselviin tilanteisiin.

Niin, horoskooppienkaan maailma ei ole täydellinen. Lukija voi kohdata vastoinkäymisiä ja epäreilua kohtelua. Hänen sydämessään voi syttyä mielipaha, mutta myönteisen asenteen ylläpitäminen on silloin entistäkin tärkeämpää.

Negatiivisuus ei ole sellainen voimavara, josta voi ammentaa. Ystävällinen asenne auttaa statuksesi ja maineesi säilyttämisessä. Järjestä tapahtuma tai tee suunnitelmia, jotka auttavat sinua päästämään irti negatiivisuudesta.

Horoskoopit myös hellästi muistuttavat, että osa ongelmista saattaa olla lukijan omaa kuvitelmaa.

Nyt kannattaakin pyrkiä säilyttämään edes hiven suhteellisuudentajua, ettet turhaan tee kärpäsistä härkäsiä. -- turha murehtia olemattomia ongelmia tai tarkoituksella luoda niitä. Katso peiliin, ettet vain ole itse aiheuttanut vaikeuksiasi.

Minun matkani self helpin kanssa tuli päätökseen viime vuonna katsottuani Youtube-tähti ja astrologiaharrastaja Lavendairen videon ”5 positive habits that will change your life”. Videolla tubettaja kehottaa luopumaan uhrin roolista. Monet syyttävät ongelmistaan tai huonoista elämänkokemuksistaan muita eivätkä ota vastuuta itsestään. He eivät ymmärrä, miksi toiset ihmiset ovat köyhiä ja toiset rikkaita. Lavendairen mukaan varallisuus on kiinni tahdonvoimasta ja tiedonhankinnasta, joka on kaikkien ulottuvilla. Jokainen voi muokata elämänsä mieluisakseen ja kehittää itseään. ”Money is out there for you to make”, hän muistuttaa.

Kyse on toki vain yhdestä nuoresta kalifornialaisesta, joka työkseen tuottaa internetiin elämäntapasisältöjä. Mutta jotenkin tuo video raa’alla tavalla paljasti minulle, mistä itsensä kehittämisen kultissa on kyse. Jo Adornon vuosikymmeniä vanhassa kirjoituksessa puhutaan muun muassa horoskooppien ylläpitämästä myytistä, jonka mukaan kuka tahansa voi rikastua, jos oikealla tavalla suunnittelee, kehittää strategioita, kirjoittaa listoja ja aikatauluja. Yritysjohtajan ulkoisia rutiineja imitoimalla kuka vain voi vetää puoleensa samankaltaista vaurautta. 

Uusliberalistinen fantasia siitä, että oikeanlaisella asenteella voi ylittää olosuhteiden luomat esteet ja keksiä itsensä uudelleen, ei kuitenkaan ole totta. Se on vain laiska ajatus, jolla ihmiset, joiden elämänkulku ja resurssit ovat mahdollistaneet vaadittavan henkisen työn, onnittelevat itseään ansaitsemastaan hyvästä.

Laki-, terveys- ja talousasioissa odotettavissa vaikeuksia. Älä anna tunteiden vaikuttaa talousasioihisi ja suojele omaisuuttasi. Ole tarkkana raha-asioiden kanssa. Nyt ei kannata ostaa tai myydä mitään arvokasta, jos ei ole aivan pakko. Jakson ensimmäinen viikko on vilkas ja sopii kaupantekoon ja ystävien tapaamiseen. Isot kaupat kannattaa siirtää maaliskuuhun.

Horoskoopeissa vedotaan lukijan kykyyn toimia järkevästi, vaikka koko järjestelmä on järkeä vailla. Irrationaaliseen perustaan nähden on erikoista, kuinka merkittävää osaa talousasiat näyttelevät horoskoopeissa. Toisaalta horoskooppien maailmassa talous toimii usein kuin sää. Tätä taustaa vasten astrologi Seppo Tanhuan loikka vakuutusyhtiöstä tähtientulkintaan ei näytäkään kovin suurelta. Kummallakin alalla on kyse tulevaisuudessa kohdattavien riskien kuvittelemisesta ja niihin varautumisesta. 

 

"Tätä on self care, jota tarvitset juuri nyt."

Älkää ymmärtäkö väärin. En minä koskaan uskonut horoskooppeihin. Näinhän monet sanovat. Luin niitä kuullakseni olevani ainutlaatuinen, kuullakseni että tämä vuosi tuo mukanaan upeita muutoksia jousimiehille, voidakseni tutustua itseeni ja ihmissuhteisiini paremmin erään huuhaa-järjestelmän avulla. Adornon mukaan astrologi rakentaa luottamussuhdetta lukijaan vetoamalla tämän narsistisiin tunteisiin. Vähän samalla tavalla psykoterapeutti rakentaa luottamussuhdetta potilaaseen osoittamalla loputonta kiinnostusta tämän elämäntarinoita kohtaan ja validoiden tämän kokemukset maailmasta. Astrologiassa synnyinhetken tähtitaivas luo yhden ainutkertaisen ihmisen ja tarjoaa hänelle kohtaloa; kristinuskossa Jumala luo ihmisen kuvakseen ja rakastaa jokaista ihmistä erikseen. Ainakin minä olen ammentanut hyväksyntää kaikista näistä lähteistä.

Luonnehoroskoopeissa ei koskaan kerrota, että lukija, sanotaan vaikka rapu, on aivan tavallinen ihminen. Ehei, rapu on hyvin omanlaisensa, erikoinen, jännittävä, ainutlaatuinen. Jokainen rapu on sitä omalla tavallaan, koska lopullisen totuuden määrittää vasta synnyinhetken taivaan asentojen kokonaistulkinta. Hieman niin kuin lumihiutaleet – ne miljardit valkoiset rätit, joita taivaalta tippuu joinain talvina, jotka näyttävät, tuntuvat ja maistuvat olennaisilta osiltaan samanlaisilta, mutta syvempi tieto osoittaa, että ne ovatkin oikein tarkkaan katsottuna kaikki erilaisia. Onneksi olkoon rapu: juuri näin ainutlaatuinen sinä olet.

Jos horoskoopit jotain eivät ole, niin ne eivät ole poliittisia.

Astrologia tarjoaa lukijalle psykologista tyydytystä samalla, kun hämärtää lukijan tilanteen todellisia puitteita. Horoskoopit ohjaavat sulkemaan silmät kokonaiskuvalta ja keskittymään johonkin pieneen ja hallittavaan.

Tee kotiympäristöstäsi houkutteleva. Kunnosta kotia ja nauti ympäristöstäsi. Innostut ehkä hankkimaan kotiin jotain kaunista. Aloita jokin luova harrastus, vietä aikaa rakkaasi kanssa tai leikkauta vaikka uusi tukka. 

Entisessä työpaikassani toiminnan kasvu ja henkilöstön vaihtuminen olivat johtaneet tilanteeseen, jossa työtä piti tehdä kestämättömällä tahdilla. Olimme jatkuvasti myöhässä, aika ei riittänyt kaikkien työtehtävien suorittamiseen, päivän aikana ei ehtinyt pitää ruokataukoa. Kun ongelmista oli kuukausikaupalla keskusteltu, HR-koordinaattori ehdotti ratkaisuksi meditaatiosovellusta, joka parantaisi työstä palautumisemme laatua. Mindfulness-harjoittelu tutkitusti vähentää stressiä ja helpottaa esimerkiksi ahdistuksen ja masennuksen oireita. Ongelma ei ole tarkkaavaisuusharjoittelu sinänsä vaan se, että sitä käytetään sopeuttamaan ihmisiä olosuhteisiin, jotka ovat saaneet aikaan heidän stressinsä ja masennuksensa. Työpaikat mieluummin kouluttavat työntekijöitä self help -menetelmien käyttöön kuin järjestävät työt vähemmän kuormittavaan muotoon.

Kollegani, joka kaikkein äänekkäimmin valitti taukojen puutteesta, irtisanottiin. Hänen asenteensa ei kuulemma sopinut työpaikan henkeen. Myös horoskoopit kehottavat pysyttelemään samanmielisten ihmisten seurassa ja välttämään ristiriitoja. Jos horoskoopit jotain eivät ole, niin ne eivät ole poliittisia. Ne eivät kannusta vaihtamaan ajatuksia erilaisten ihmisten kanssa tai etsimään oman elämänpiirin rajoja. Sovun ja rutiinien ylläpitäminen kannattelee horoskooppien maailman huteraa tasapainoa, ja ylläpitäminen – se on lukijamme tärkein velvollisuus.

Keskity henkiseen kasvuun ja merkityksellisiin ihmissuhteisiin. Matkustelu, oppiminen ja ajatusten jakaminen samanmielisten ihmisten kanssa virkistää. -- liittoudu ihmisten kanssa, jotka jakavat etiikkasi, uskomuksesi ja suunnitelmasi. Vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka saavat sinusta parhaat puolet esiin.

Vastaanhangoittelu on turhaa, sillä kosminen järjestys on mitä on. Se on lukijan vain hyväksyttävä eikä horoskoopeilla ole tarjota latteuksia suurempaa lohtua.

Parhaassa tapauksessa horisontti kirkastuu, pahimmassa tapauksessa syntyy arvaamaton soppa. Suo siellä, vetelä täällä --. Kun toisinaan menee huonosti, menee toisinaan sitten paremmin.

 

"Olet tuhlannut rahaa liian avokätisesti, ja nyt on maksun aika."

Mitä enemmän horoskooppien otantaa laajentaa, sitä terävämpänä piirtyy esiin niiden maailma. Se on maailma, jossa korkeat näköesteet rajaavat keskiluokkaisen elämäntavan vaihtoehdot nollaan. Siellä ylöspäin pyristelevä lukija komennetaan nurkkaan kasvamaan henkisesti ja ainutlaatuinen ja menestyksen kynnyksellä seisova oinas tai härkä tai vaaka nitistetään harmittomaksi. Siellä maailmaa ei muuteta, vaan yritetään kerätä itselle muruset, jotka maailma on pudottanut pöydän alle.

Samalla kun horoskoopit kannustavat lukijaa ottamaan vastuuta omasta menestyksestään, niissä aggressiivisesti toppuutellaan ottamasta turhia riskejä tai yrittämästä liian haastavia asioita.

Juuri nyt ei kannata tehdä kauaskantoisia päätöksiä. Et vielä selviydy edes helpoimmista ojan ylityksistä, joten mitään maata mullistavaa ei kannata edes yrittää. -- sinun tulee nyt tietoisesti hillitä itseäsi sortumasta hätiköityihin päätöksiin vain kokeaksesi vaikuttavasi asioihin.

Astrologiaa voi harrastella eikä siihen tarvitse sitoutua, niin kuin ei tarvitse sitoutua kolmen euron trikoopaitaan, jonka alipalkattu bangladeshilainen on ommellut.

Jos se kenellekään tulee yllätyksenä, sanottakoon nyt tässä: ei meistä kaikista voi tulla miljonäärejä, meidän kaikkien ei ole tarkoitus nousta johtoasemiin tai tehdä yhtään mitään poikkeuksellista. Näiden asioiden tavoittelua toitotetaan kaikille, koska meistä halutaan puristaa yhä enemmän irti, jotta joku muu voi rikastua tai menestyä. Kun me yritämme parantaa omia asemiamme, emme voi liittoutua rakentaaksemme jotain yhteistä, järjestelmästä irrallista. Siksi naistenlehdet, blogit ja konsultit eivät myy yhteiskunnallista muutosta.

Liity postituslistalle: Tervetuloa seuraamaan kirjoituksiani. Kirjoitan Seppona, astrologina tai sekä että. Jaan tuntojani juuri silloin, kun tapahtuu – välillä useammin ja välillä harvemmin. Saat myös mahdollisuuden tutustua tarjouksiimme ja kilpailuihimme.

Horoskoopit ovat liiketoiminnan ala, joka pyrkii löytämään yhä uusia markkinoita. Seppo Tanhuan henkilökohtaiset puhelintulkinnat, uudet tarot-korttien mallistot ja energiakivet ovat kuin halpavaateversio uskonnosta. Guardianin artikkelissa ”I was an astrologer – here’s how it really works, and why I had to stop” Felicity Carter kertoo työskentelyn katolisessa sairaalassa saaneen hänet epämukavan tietoiseksi siitä, etteivät new age -harrastajat rakenna sairaaloita tai perusta leipäjonoja. Carterin huomio valaisee hyvin sitä, mihin tässä ajassa suositun henkisyyden fokus on siirtynyt – on sitten kyse new agesta tai vaikkapa kristillisyyden uusista muodoista. 

Koska self help -kulttuurimme suurimpana pakkomielteenä on minä itse, valitsee se myös uskonnokseen horoskoopit, jotka keskittyvät minuun. Astrologiaa voi harrastella eikä siihen tarvitse sitoutua, niin kuin ei tarvitse sitoutua kolmen euron trikoopaitaan, jonka alipalkattu bangladeshilainen on ommellut. Jos astrologiassa on joskus ollut jotain hyvää, kulutuskulttuuri on jo hävittänyt sen.

Tärkeämpiä ihmissuhteitasi koetellaan, työ on äärettömän stressaavaa ja koko ajan on vain järkyttävän kiire. Joten… No. Sinnittele vielä hetki. Maaliskuun loppupuolella saatat nähdä pilkahduksen jostain positiivisesta. Ehkä muhkea bonus, erityiskiitos työstä tai ylennys saapuu piristämään sinua.

Vielä jokin aika sitten horoskoopit tuntuivat harmittomilta. Ne olivat nukkavieru jäänne lama-ajasta, jolloin huvit olivat halvat. Nyt kun henkisyys ja horoskoopit ovat muotia, tuo liikuttava marginaali-ilmiö tuntuukin kytkeytyvän kaikkeen siihen, mikä nykyindividualismissa on viheliäisintä.

Minulla ei enää riitä myötätuntoa henkiselle kasvulle, nyt kun mielenterveyspalvelut, työpaikoille tilatut kouluttajat, self help ja jopa pseudotieteellinen tähtientulkinta on valjastettu hokemaan meille samaa sanomaa: riippumatta ongelmasta, ratkaisua kannattaa aina hakea ensisijaisesti itsestä. Ne myyvät helppoa vastausta loputtoman monimutkaisiin ongelmiin ja epäpolitisoivat ne. Ne eivät takaa ratkaisua, mutta mielensä voi harjaannuttaa uskomaan ratkaisuun. 

Tätä kirjoittaessani löysin hirveän hyvän horoskooppivideon. Aivan samoista syistä kuin ennenkin haluaisin jakaa videon, siteerata sitä, katsoa sen yhdessä jonkun kanssa… Horoskooppien viehätys ei ole kadonnut mihinkään. Olen kuitenkin kurkkuani myöten täynnä tätä ideologiaa, jota meille joka suunnasta syötetään, jonka osaksi myös horoskoopit ovat päätyneet. 

Elämme maailmassa, jossa harhaanjohtaminen väijyy tiedonvälityksen joka nurkalla. Siihen nähden on vaikea keksiä perusteita sille, että tieten tahtoen altistaisin itseäni uusliberalistiselle manipulaatiolle. Kapitalisti on löytänyt astrologiasta tuoteryhmän, jota voi ensin myydä orjuleilleen ja sitten ohjailla meitä käyttämään samoja tuotteita henkilökohtaisen tuottavuuteemme kasvattamiseen, välineinä kohti henkistä kehitystä ja ”parasta versiota itsestä”. 

Sen vuoksi aion vastedes kieltäytyä tutustumasta itseeni paremmin. 

Tutustun paremmin siihen mitä on ympärilläni. 

Kieltäydyn saamasta enemmän aikaiseksi. 

Kieltäydyn pyrkimästä parhaaksi versioksi itsestäni. 

 

Minä aion olla keskinkertainen versio itsestäni, maailma tehköön parannuksen.

 

Essee on julkaistu alun perin Magia-numerossa (2/2020)

Esseet