Sofia Koistinen
debytoi 2022

Debytoi runoilijana -kilpailun usein kysytyt kysymykset

Juttu
|
Toimitus
|

Vastauksia Debytoi runoilija -kilpailun usein kysyttyihin kysymyksiin. 

Voiko osallistua useilla nimimerkeillä? 

Ei voi, kilpailuun osallistutaan vain yhdellä kilpailutyöllä ja nimimerkillä. 

Voiko nimimerkki olla taiteilijanimi? Voiko osallistua taiteilijanimellä?  

Nimimerkki voi olla mikä tahansa, eikä nimimerkkisi ole missään vaiheessa julkinen tieto. Osallistuessa kilpailuun sinun pitää ilmoittaa oikea nimesi. Nimeäsi ei julkaista missään ilman lupaasi.  

Kuka voi osallistua? Voinko osallistua vaikka olen kirjoittanut omakustannekirjan? 

Osallistua voit, jos sinulla ei ole kustantamon julkaisemaa kaunokirjallista teosta julkaistuna. Omakustanteet eivät ole este osallistumiselle. Omakustanteella tarkoitetaan julkaisua, jonka julkaisemisesta olet maksanut julkaisijalle tai kirjapainolle. Jos runojasi on julkaistu antologioissa tai lehdissä tai muissa medioissa, voit osallistua. Jos olet julkaissut runojasi sosiaalisen median tileilläsi, voit osallistua.  

Huomioithan kuitenkin, että runoja, jotka kuuluvat kilpailutyöhösi, ei kuitenkaan saa olla julkaistu näissäkään kanavissa, edes nimimerkillä tai taiteilijanimellä. 

Millä kokonaisuudella voi osallistua? Mitä tarkoittaa, että runo on julkaistu? 

Kilpailutyösi ei saa sisältää runoja, jotka on julkaistu jossain julkisesti. Älä siis sisällytä kilpailukokonaisuuteen runoja, jotka on jo julkaistu esimerkiksi lehdessä tai muussa mediassa, antologiassa tai sosiaalisessa mediassa. Jos olet lähettänyt runosi esimerkiksi Facebook-ryhmään tai tehnyt postauksen omiin kanaviisi, lasketaan se julkaisuksi, ja silloin kyseinen runo täytyy rajata pois kilpailutyöstä. Jos olet lähettänyt runosi yksityisviestinä vain rajatulle kaveripiirille esimerkiksi suljetussa Whatsapp-ryhmässä, voit lähettää runon kilpailuun.  

Mitä jos olen esittänyt runon jossain, kuten open micissa? 

Jos olet esittänyt runosi yksityistilaisuudessa kuten syntymäpäivillä, voit osallistua kyseisellä runolla. Jos tapahtuma on ollut julkinen tilaisuus, kuten open mic, et voi lähettää samaa runoasi kilpailuun.

Saako 12 sivun lisäksi olla kansilehti? Pitääkö olla kansilehti? 

Ei, kansilehtien ja vastaavien tulee sisältyä 12 sivuun. Kansilehteä ei periaatteessa tarvita mihinkään, mutta sellainen voi harkintasi mukaan kuulua kokonaisuuteen, jos niin haluat. 

Saako laittaa useita runoja sivulle ja onko niiden pituutta rajattu? Pitääkö kilpailutyön olla yhtenäinen teos? 

Yksittäisten runojen pituutta ei ole rajattu - kunhan lähetyksen sivumäärä on maksimissaan 12, on kaikki kunnossa. Huomioithan kuitenkin, että lyhyempiä runoja ei saa laittaa useita sivulle. Lähetä kilpailuun siis maksimissaan 12 runoa.  

Laitetaanko runot erikseen vai yhtenä liitteenä? 

Yhtenä tiedostona, kiitos. 

Mitä raati arvostaa ja mihin raati kiinnittää huomiota? 

Raadin kokoonpano vaihtuu vuosittain, joten yhtenäistä linjaa ei ole. Raati kannustaa kilpailijoita omaäänisyyteen ja oman ilmaisun tavoitteluun. 

Voinko osallistua samoilla runoilla toiseen kilpailuun? 

Kyllä voit.  

Kenellä ovat tekijänoikeudet? 

Vain ja ainoastaan sinulla. Kilpailun jälkeen olet vapaa päättämään tekstisi julkaisemisesta. Voittajien nimien ja tekstien julkaisuun kysytään myös aina erikseen lupa -  ilman lupaa emme julkaise tekstejä tai nimeäsi missään.  

Jutut