Toimitus
Nuoren Voiman Fragmentti/Ääni-numeron kansi

Fragmentti/Ääni – Nuoren Voiman kesänumero on ilmestynyt

Juttu
|
Toimitus
|

Nuoren Voiman painotuore kesänumero suuntaa huomionsa fragmentin lukemiseen, lauluun ja ääneen sekä kaikkea kehystävään hiljaisuuteen. 


Fragmentti/Ääni-teemainen kesänumero on tuhti pakkaus lukemisen ystäville. Toimitus tiivistää lehden tarkemman sisällön:

Numeron pääjutussa lyriikantutkija, FT Miikka Laihinen maistaa ylikypsillä marjoilla kuorrutettua kakkua pohtiessaan fragmenttia ajattelun tapana sekä kirjallisena muotona. Kontekstomia on tekstuaalisen manipulaation muotona muodostunut ongelmaksi esseekentällä, kirjoittaa Silvia Hosseini. Nuoren Voiman päätoimittaja Taija Roiha haastattelee Olli-Pekka Tennilää ja Kristian Blombergia heidän uudesta fragmentin poetiikkaa käsittelevästä vihkostaan Itseään täydentävä raunio: Fragmentin poetiikkaa (Poesia 2023). 

Miksi runous on niin kiintynyt kirjamuotoon? Tätä kysyy tekstissään Carlos Lievonen ja esittää, että runouden julkaisemisessa on tapahtunut teoksellistumisen vallankumous. Kristian Blomberg samoilee kirjoituksessaan Skotlannin nummilla ja tekstin halkeamissa.

Veistäminen tuottaa rytmin Iisa Lepistön graniittia ja muovaamista käsittelevässä esseessä. Taiteilija ja kirjoittaja Laura Böök soluttautuu laulutaidottomien lauluryhmään ja pohtii kuvaajan ja kuvattavan välisen suhteen selittämättömiä aspekteja. Sonja Blom kirjoittaa kivusta ja äänestä aistituntemuksina sekä pohtii, miten tallentaminen muuttaa näiden kokemista. Kirjailija Vappu Kannas kirjoittaa novellissaan veljen eläväksi.

Lyhyissä teksteissä kolumnisti Joel Karppanen toteaa, että selviytyminen poliittisesta tilanteesta ei riitä; on tehtävä taidetta. Päätoimittaja Johanna Osváth on kyllästynyt kuuntelemaan ex-lukutoukkien valituksia siitä, ettei lukemiselle ole enää aikaa. Kolumnisti Joonas Säntti pohtii, olemmeko koskaan olleet queerejä muualla kuin haaveissa. Kysy runoilijalta -palstalla Helga West kertoo, millaisista runoista haaveilee.

Lehden runoilijoina Milka Luhtaniemi ja Sinikka Vuola, kansitaiteilijana Nora Nieminen. Numeroa kuvittamassa myös Sofia Koistinen. 

Kritiikeissä esikoiskirjallisuutta, läsnäolopuheen kritiikkiä ja farmakopornografiaa: käsittelyssä Juri Nummelinin antologia Kaikki on elokuvaa. Suomalaista elokuvarunoutta (Kulttuurivihkot 2023), Niko Hallikaisen Suuri Märkä Salaisuus (Otava 2023), Emilia Männynvälin Toiste en suostu katoamaan (Into 2023), Paul Breciadon Testonisti (Tutkijaliitto 2022), Taneli Viljasen Pimeä kuu (Poesia 2023), Clarice Lispectorin Elämän henkäys (Teos 2022), Elina Sallisen Kehät (Poesia 2023), Tuomas Aitonurmen Ruumiin ylittävä ääni (WSOY 2023) sekä Jenna Viron Tuhkimoleikkaus (Kosmos 2023). Toimituksen lyhyissä esittelyissä puntariin pääsevät Antti Poikeluksen Hotellimuistelmat (Warelia 2023), Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain 2022) sekä Benjamin Labatut’n Maailman kauhea vihreys (Tammi 2023).

Nuorta Voimaa voi ostaa valikoiduista myyntipisteistämme Helsingissä, Tampereelle, Jyväskylässä ja nyt myös Turussa. Irtonumeroita voi myös tilata kotiin postin välityksellä. Katso tarkemmat lisätiedot täältä.

Lehden vuosikerta on tilattavissa 40 euron tarjoushintaan 15.6. saakka täältä.

 

Korjaus 13.6. Antti Poikeluksen nimi korjattu.

Jutut