Eeva Hannula ja Ville Kumpulainen: Tämäkin päivä roikkuu hampaillaan kiinni todellisuudenpeiton reunasta, 2023.
Kokeellisuus-numeron kansi.

Kokeellisuus liihottaa luoksesi!

Juttu
|
Toimitus
|

Vuoden viimeinen Nuori Voima on on laskeutunut pöydällemme! Kyseinen Kokeellisuus/Perhonen-numero liihottaa paraikaa myös kohti tilaajien postiluukkuja. 

Oi lukija, kohta pääset härnäämään aivojasi muun muassa seuraavilla:

Miksi kokeellinen taide epäonnistuu? kysyy Jenna Viro. Olemmeko jämähtäneet sadan vuoden takaiseen? Miksi lepakoiden syöminen on edelleen “taidetta”?

Taija Roiha haastattelee kotimaisia omaehtoisia julkaisijoita Bokehia ja Multipölyä. Selviää, että luhistuvien rakenteiden välissä on hieman vapaampaa.

Jenna Oldénin, Alsa Ojalan, Aura Saarikosken ja Katariina Yli-Malmin tekstit muodostavat yhdessä perhosen kehityskaaren. Visuaalis-kaunokirjallisen kokonaisuuden ovat kuratoineet runoilijat Maria Matinmikko ja Taneli Viljanen.

Sini Henttu, Tuija Huovinen ja Eero Karjalainen pohtivat Villa Sarkiassa yhteiskirjoittamisen syvintä olemusta.

Myös jo keskuudestamme poistuneet ovat läsnä tässä numerossa. Ville Ropponen talsii georgialaisten modernistien jäljissä. Anna Kallio pohtii runouden ja rukouksen yhtymäkohtia Pentti Saarikosken haudan äärellä. Petri Poutiainen muistelee 2000-luvun alun kotimaista uudistuvaa runoutta ja sen synnyttämiä yhteisöjä.

Joonas Säntti kirjaimellisesti koettelee lukijaa ja Joel Karppanen keittää nuudeleita.  

Kritiikeissä muun muassa tuoreeltaan Finlandia-ehdokkaanakin ollut Miki Liukkosen Vierastila (2023 WSOY), juuri Tulenkantaja-palkinnon saanut Katja Raunion Viime ajat (Teos 2023) ja Antti Salmisen ja Touko Hujasen Lantun Henki (Poesia 2023). Näiden lisäksi monimediaalista jylinää, pinnan alla kuplivaa esseistiikkaa sekä remmillinen eri kokoisia koiria. Ja ainakin yksi lohikäärme!

Kansitaiteesta vastaavat Eeva Hannula ja Ville Kumpulainen teoksellaan Tämäkin päivä roikkuu hampaillaan kiinni todellisuudenpeiton reunasta, 2023.

Juhlimme Kokeellisuus/Perhonen-numeron sekä edeltävän, Käännös-numeron yhteisjulkkareita 13.12. klo 18 alkaen Tekstin talon Permantosalissa (Lintulahdenkatu 3, Helsinki).  Tiedotamme hienosta ohjelmasta ja tarkemmasta aikataulusta lisää tällä viikolla sosiaalisen median kanavissamme. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Nuorta Voimaa voi ostaa valikoiduista myyntipisteistämme Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa. Irtonumeroita voi myös tilata kotiin postin välityksellä. Katso tarkemmat lisätiedot täältä.

Jutut