Adele Hyry
kansikuva
Kansi: Adele Hyry, Cat Scratch (2019)

Kosto on suloinen, suolainen ja täällä

Juttu
|
Toimitus
|

Lymyääkö hampaankolossasi punaisen luumarjan siemen, joka vihlaisee hammasjuurta myöten aina kun luulit päässeesi siitä eroon? Olisiko aika puhdistaa hampaat ja ilmapiiri? Eli..

 

..tervetuloa koston maailmaan! Luvassa monipuolisia näkökulmia tähän yleisinhimilliseen mutta yllättävän hyssyteltyyn ilmiöön esseen muodossa. Pääjutussa Nelli Ruotsalainen pohtii, löytyykö seksuaaliselle väkivallalle sopivaa kostoa. Kati Aakkonen tarkastelee kasvikauhussa ilmenevän floran takaisinmaksun estetiikkaa ja haaveilee ei-inhimillisestä kostosta. Eliisa Ruusu ruotii esseessään kulahtaneilla sukupuolistereotypioilla ilottelevaa feminismiä. Miksi miehen suru naurattaa? Helga West kirjoittaa saamelaisia jäljittelevistä nukeista: miksi ne viehättävät turisteja ja valkoisia? Mitä hittoa näille sekä käsintehdyille että massatuotetuille eksotisoinnin ruumiillistumille pitäisi oikein tehdä? Riku Lehtoranta kirjoittaa negatiivisen kritiikin tärkeydestä ja kompastuskivistä, samalla kun sivuille lipuu Seppo Heikinheimon aave.

 

Lisäksi Maria Björklund haastattelee Vilma Jäätä loitsuista ja muista kansanperinteestä löytyvistä keinoista tasata tilit. Taija Roihan artikkeli luo katsauksen koston merkityksiin antiikissa ja nykyajassa.

 

Tuiman kannen ja pääjutun kuvituksen on luonut valokuvaaja Adele Hyry.

 

Numero pursuaa myös upeita runoja à la Stina Saari, Olga Rantalaiho, Halina Kruk ja Katerina Kalitko.

 

Kirsikkana koston päällä: Lyijypainot-palsta on uudistunut. Punnitsemisen sijaan huomio on nyt muodon ja sisällön suhteessa, määrän sijaan painottuvat teoksen laatu ja luonne. Upouusi monitulkintainen Lyijypaino-matriisimme ilmestyy nettisivuillemme huomenna. Lyijymuumi tulee, silmät auki! 

 

Katso lähin Nuoren Voiman jälleenmyyntipiste tästä. Tilaa terävää luettavaa kotiisi tästä.

Jutut