ofelia kansi

Nuori Voima 2/2021 ulkona

Juttu
|
Toimitus
|

Ofelia-teemaisessa numerossa sukelletaan sivuhenkilöyden ja uudelleenkirjoituksen teemoihin. Numero tarjoilee laajan kattauksen esseitä, kritiikkejä ja runoja.

Vuoden toinen Nuori Voima -lehti on julkaistu. Valokuvaaja Adele Hyryn upeasti kuvittamassa pääjutussa näyttelijät Fanni Noroila ja Olavi Uusivirta kirjoittavat suhteestaan Ofelian ja Hamletin hahmoihin, joita he näyttelevät Kansallisteatterin tulevassa Hamlet-tulkinnassa. Anu Pasasen esseessä haikaillaan kuraisten helmojen perään: pukudraaman Bridgertonin jättibudjetilla toteutettu silmäkarkki ei tyydytä vivahteidenjanoista katsojaa.

Yksi uudelleenkirjoituksen muodoista populaarein – ja myös heikosti arvostetuin – lienee fanifiktio. Oona Pohjolaisen tekstissä teinityttöjen puuhasteluksi parjattu genre saa arvoisensa käsittelyn. Henna Raatikainen puolestaan kirjoittaa pandemia-ajan ystävistään: romaanihahmoista nimeltä Herra Lyy ja Rouva Pyy.

Joonas Säntin ja Iiris Kestilän esseissä pureudutaan identiteettiin. Säntti on kiinnostunut sukupuolen unohtamisesta, Kestilä puolestaan perkaa identiteettien ja oikeuksien monimutkaista suhdetta. Säntin esseen on kuvittanut Juulia Terho. Osin samojen teemojen parissa pähkäilee myös kolumnisti Sofia Blanco Sequeiros, joka muistuttaa samastumisen ja representaation eroista.

Taide ja ilmasto -sarja jatkuu Helga Westin ja Panu Pihkalan haastatteluilla. Vesa Rantaman haastattelussa salanimellä kirjoittava Natalia Kivikko pohtii, mitä autofiktiolle tapahtuu oikean nimen puuttuessa. Nimimerkillä kirjoittaa myös uusi pakinoitsija Kikka III. Valokeilassa on saksalainen uudelleenkirjoittamisen klassikkonimi Christa Wolf, ja kritiikkien kohteena on laaja kattaus erilaisia kirjallisuuden lajeja: romaani, novelleja, draamaa ja spoken wordia. Liittolaiset-palstalla haastattelussa Laura Lindstedt, jolle Nuoren Voiman Liitto oli aikanaan koko elämä.

Isa Komsin sisäkansiruno on omistettu Ofelialle. Takakannesta puolestaan löytyy Wang Fanzhin runoja Anu Niemen kääntämänä. Kannen kuvan on uudelleentulkinta sekin: Emma Thomasin maalaus ”A mermaid” on saanut inspiraationsa John William Waterhousen samannimisestä teoksesta.

Lehden voi tilata tai ostaa lähimmästä myyntipisteestä. Lukuiloa!  

Jutut