Daniel Malpica
DanielMalpica

”Virkailija kehotti menemään naimisiin” - runoilija Daniel Malpica sai vain viikkoja aikaa poistua maasta

Juttu
|
Maaria Ylikangas
|

Daniel Malpican työ ja verkostot ovat Suomessa, mutta oleskeluluvan hakijalle ei sallita useampaa toimenkuvaa.

Viranomaiset tunnistavat huonosti taiteellisen työn erityispiirteitä. 

 

Reilu viikko sitten Suomen Pen vetosi Facebookissa runoilija Daniel Malpican puolesta. Penin merkinnän mukaan Malpica oli saanut kaksi viikkoa aikaa poistua maasta.

Malpican tilanne on ollut epäselvä jo kolmen vuoden ajan. Lokakuisessa haastattelussa hän kuvaili pudonneensa kummalliseen välikäteen ja saaneensa Migriltä (Maahanmuuttovirasto) ristiriitaisia neuvoja. ”Mitä tahansa teenkin, minua neuvotaan seuraavaksi tekemään päinvastoin.”

”Sain kolme viikkoa sitten kutsun Pasilan poliisitalolle. Minun olisi ilmeisesti pitänyt käydä siellä jo syyskuussa, mutta en koskaan saanut ilmoitusta asiasta. Puhelimitse virkailija pyysi minua tuomaan poistumissuunnitelman, joka toteutuisi kolmen seuraavan viikon aikana – minun piti ostaa liputkin. Kun kysyin, onko kyseessä käännytys, minulle vastattiin, että ei vielä, mutta he voivat tarvittaessa pakottaa minut lähtemään”, sanoo Malpica.

Kolmen vuoden prosessi oleskeluluvan saamiseksi on ollut pitkä ja stressaava: ”Tuntuu täysin selvältä, että tarvitsemme joustavuutta maahanmuuttoa koskeviin käytäntöihin”. Toiseksi Malpica huomauttaa, että viranomaiset tunnistavat huonosti taiteellisen työn erityispiirteitä – elanto kun saattaa koostua yritystoiminnasta, apurahoista ja erilaisista palkkioista.

*

Joskus päätämme itse minne kuulumme, ja minulle Suomi on se paikka.

”Viikkoa puhelun jälkeen menin poliisin luo kaikki mahdolliset dokumentit mukanani”, kertoo Malpica. ”Kun sanoin, että tämä päätös vaarantaa työni, virkailija hämmentyi siitä, että teen oikeasti töitä. Niinpä hän katsoi papereitani tarkemmin ja ehdotti minulle, että menisin naimisiin kumppanini kanssa.” Malpican mukaan viranomaiset ovat toistaiseksi jossain määrin joustavia aikataulun suhteen, mutta joka tapauksessa hänen täytyy toimia nopeasti. Hän on saanut lakiapua ulkomaalaislakiin perehtyneeltä asianajajalta.

”Perusongelma on, että asianajajani teki valituspyynnön korkeimpaan hallinto-oikeuteen elokuussa 2019, mutta KHO ei ole edes ottanut sitä käsiteltäväksi. Joten poliisin silmissä asia on käsitelty. Poliisista sanottiin, että voin pyytää KHO:ta kiirehtimään päätöstä”.

Epävarmuus Suomessa asumisesta ja työskentelystä on ollut Malpican seurana pitkään. ”Mielenterveydelliset ja taloudelliset haitat ovat merkittäviä”, hän kuvailee prosessin vaikutuksia. ”Mutta toisaalta ystävien ja yhteisön tuki on ollut ihmeellistä, ja se on antanut minulle voimaa taistella Suomeen jäämisen puolesta.” Ja Suomeen Malpica haluaa jäädä: ”Joskus päätämme itse minne kuulumme, ja minulle Suomi on se paikka”.

*

Malpica on saanut tukea taiteen kentältä – niin kollegoilta kuin organisaatioiltakin. ”Olen kiitollinen saamastani tuesta, mutta samalla pahoillani niiden puolesta, joilla ei ole samanlaisia verkostoja.”

 

Tätä juttua tehdessä tuli tieto, että korkein hallinto-oikeus hylkäsi Malpican valituslupahakemuksen.

 

Jutut