Kannen kuva: Lada Suomenrinne
Sápmi kansi

Nuori Voima on Nuorra Vuoibmi!

Lehti
|
Toimitus
|

Kerran vuodessa Nuoren Voiman toteuttaa vieraileva päätoimittaja. Numero 5/2019 sai nimekseen Sápmi, ja sen toimitti Niillas Holmberg.

Kerran alkuperäiskansafoorumissa eräs nainen sanoi minulle: ´radikaaleinta, mitä alkuperäiskansaan kuuluva voi tehdä, on olla alkuperäiskansaa.’ Koska ympäröivät yhteiskunnat on rakennettu alkuperäiskansojen kustannuksella, oikeuksiamme tallomalla, usein väkivalloin, niin jokainen kulttuurin oppimisen, harjoittamisen, ja sisäistämisen teko on vastarintaa kokemaamme sortoa vastaan.

Petra Laiti

 

Sápmi on sekoitus taidetta ja aktivismia. Rauna Kuokkasen esseessä alkuperäiskansafeminismi kohtaa Lada Suomenrinteen kuvat: ”Alkuperäiskansafeminismi kiinnittää siis huomion siihen, kuinka heteropatriarkaatti on erottamaton osa kolonisaatiopro­sessia”. Marjut Aikio pohtii Nils-Aslak Valkeapään outoa katoamista suomalaisten kirjallisuusmuistelmien sivuilta. Ailu Valle kirjoittaa räppiä pohjoissaameksi: ”Sitä elää aika moniaaltoista aikaa; on taistelua kulttuurin ja kielten säilymisestä, mutta toisaalta me olemme kulttuurin sisällä aika voimaantuneita.”

 

Leäi, leäi

 

Oli, oli - niin kuin tarinat aloittaa kuuluu - 

hyvä saamelainen, 

paha saamelainen

ja vielä korvamerkitsemätön, niin sanottu

potentiaalisaamelainen,

sillloin ennen, ennen. 

-Pauliina Feodoroff, Vaaliruno

Katja Gauriloffin lempikirja on Huomenna hän tulee, joka on ”kuin tragikoominen tiivistys Suomen valtion harjoitta­masta junnauspolitiikasta saamelaisasioissa, kansan elinvoimaisuuden kannalta elintärkeiden asioiden ratkaisemisen alinomaisessa tuonnemmaksi lykkää­misessä keinotekoisiin epäselvyyksiin vedoten. ”

Lisäksi: Norjansaamelaisen Sigbjørn Skådenin novelli "Nälkiintyä" suomeksi (käänt. Niillas Holmberg). Inger-Mari Aikion poliittista runoutta. Dušši dušše duššat! – turhaa vain tuhoutua, Ailu Valle suomensi räppinsä. Lada Suomenrinteen kuvia ja säkeitä. Neeta Jääskön lukuvinkkejä suomenkieliselle lukijalle, Olga Palon kolumni, kritiikeissä mittavasti Edith Södergrania, eroottista runoa ja luonnon monimuotoisuutta. 

 

Numeron voi hankkia irtonumerona hyvin varustelluista liikkeistä. Helsingin kirjamessuilla (24.-27.10.) sitä myyvät Nuoren Voiman Liitto (7d139) ja Kultti ry (6f2). Lehden voi tilata lokakuun loppuun mennessä tarjoushintaan 35 e /vuosi (norm. 50 euroa) ja saada kaupan päälle Stina Saaren Tanssivan karhun voittaneen runokokoelman Änimling.

Irtonumeron voi hankkia myös pe 25.10. Kulttuuritehdas Korjaamon Vintiltä (Töölönkatu 51, Helsinki), jossa Niillas Holmbergin kuratoima Nuori/Voima: Sápmi –klubi alkaa klo 19. (Liput 10/12e). Tutustu ohjelmaan.

Sunnuntaina 27.10. Vesa Rantama haastattelee Niillas Holmbergia klo 16-16.30 Kultti ry:n pisteellä (6f2).