Vieno Järventausta
Still elokuvasta tutkittava tähtiä tänä iltana

Löytynyt koululaukku ja muita kuljettavia jälkiä

Juttu
|
Toimitus
|

Vuosi alkaa matkoilla yli mielten, aikojen ja ruumiiden. Tutustu kuukauden tärppeihimme! Tarjolla elokuvaa, kirjallisuutta ja nykytanssia.

Elävän kirjallisuuden festivaali 

Vuodesta 2009 alkaen järjestetty Elävän kirjallisuuden festivaali eli EKF järjestetään Tampereen Työväenmuseo Werstaalla tulevana lauantaina 4.2. Tämän vuoden teema on Matka. 

Festivaali tarjoilee runsaan kattauksen kirjallisuus- ja kulttuuriohjelmaa. Paneeleissa esimerkiksi matkakirjallisuudesta ilmastokriisin aikakaudella keskustelemassa kirjallisuudentutkija Lieven Ameel, runoilija ja kustantaja J.K. Ihalainen sekä kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa. Päivän aikana on mahdollisuus kuulla lukuisia kirjailijahaastatteluja ja -esiintymisiä, kuten Tuija Kervistä, Rita Dahlia, Priska Niemi-Sampania ja Alice Jäskeä. Lisäksi festivaaleilla voi osallistua sana- ja ristipistotyöpajoihin sekä Mia Kankimäen romaania Naiset joita ajattelen öisin (Otava 2018) käsittelevään lukupiiriin. Festareiden musiikkiesityksistä vastaavat Pääsky ja Tammela 33100.

Päivän päätteeksi Tiiliskivi-klubilla julkistetaan vuoden 2022 Tiiliskivi-palkinnon saaja. Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijat jakavat palkinnon ansioituneelle, mutta vähemmälle huomiolle jääneelle teokselle. Tänä vuonna Tiiliskivestä kisaavat Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet (Karisto), Heidi Väätänen: Chloé S:n sanakirja (Gummerus), Pertti Saloheimo: Meren ja tulivuoren välissä (WSOY), Karla Malm: Lux (Like) ja Katri Rauanjoki: Kesämerkit (S&S). 

Klubi alkaa klo 19 Tampereen G Livelabissa.

Festivaalin järjestää Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen ainejärjestö Teema ry. 

Elävän Kirjallisuuden Festivaali 4.2. Työväenmuseo Werstaalla ja Tiiliskivi-klubi G Livelabissä
Kaikkiin tapahtumiin ilmainen sisäänpääsy.
Katso lisätiedot ja koko ohjelma täältä.

 

Sivuaskel 


 

Jenni-Elina von Bagh ja työryhmä: As time goes by. Kuva: Katri Naukkarinen.

Zodiak järjestää nykytanssifestivaali Sivuaskeleen 20. kerran tänä vuonna. Luvassa on tanssia, performanssia, elokuvaa, videotaidetta, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

Koreografi Jenni-Elina von Baghin ja työryhmän esitys As time goes by tutkii ajan ruumiillisuutta, ruumittomuutta ja kokemuksellista ulottuvuutta. Osa teoksen filosofisesta pohjasta rakentuu filosofi Elisabeth Grosznin ajattelulle ja erityisesti ”extramaterial”-käsitteelle. Ennen teoksen ensi-iltaa on mahdollista käydä kuuntelemassa filosofi ja kirjailija Pontus Purokurun puheenvuoroa, jossa avataan Grosznin termistöä ja sitä, miten se voi resonoida tanssitaiteen kontekstissa.

Norjalais-jamaikalaisen Harald Beharien sooloesitys Batty Bwoy lähtee liikkeelle leikistä ja halusta. Teos purkaa ja ottaa syleilyynsä mustaan queeriyteen kerrostuneita narratiiveja. 

Zodiak – Uuden tanssin keskus: Sivuaskel
2.–11.2.2023.
Tanssin talo, Kaapelitehdas, Helsinki.
Liput ja lisätietoa täältä.

 

DocPoint 2023

Helsingissä 31.–5.2.2023 järjestettävän dokumenttielokuvan festivaalin ohjelmisto on tuttuun tapaan innostavan monipuolinen kattaus kotimaista ja kansainvälistä tarjontaa. Ohessa muutama nosto toimitukselta.

 

Erään kriisin kuvia

Palkitun ohjaaja Laura Poitrasin dokumenttielokuva All the Beauty and the Bloodshed nivoo yhteen Nan Goldinin valokuvataiteen ja Yhdysvaltojen opioidikriisin. Venetsian elokuvajuhlilla Kultaisella leijonalla palkitun elokuvan kritiikki suuntautuu Oxycontin-nimisellä, äärimmäisen addiktoivalla kipulääkkeellä rikastuneeseen Sacklerin perheeseen, joka on yrittänyt kiillottaa mainettaan muun muassa merkittävien taideinstituutioiden toimintaa rahoittamalla. ”My anger at the Sackler family – it’s personal”, toteaa itsekin opioidiriippuvuudesta kärsinyt Goldin. 

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Goldinin tuotantoon pääsee tutustumaan myös Tukholman Moderna Museetin laajassa retrospektiivisessä näyttelyssä. Näyttely on avoinna 26.2.2023 saakka.

All the Beauty and the Bloodshed, ohj. Laura Poitras. Yhdysvallat, 2022. Näytökset su 5.2. klo 17:30. Bio Rex, Helsinki.

 

Löytöretki

Merkittävän ja vähäpätöisen raja on usein häilyvä. Vieno Järventaustan, Lauri Julkusen ja Ida Vesterisen ohjaaman dokumentin Tutkittava tähtiä tänä iltana keskeisenä ja konkreettisena motiivina toimii 13-vuotiaana kuolleen Tapanin koululaukku, johon on talletettu arkista esineistöä vuonna 1949 menehtyneen koululaisen elämästä. Mitä laukkuun tallennettu jäämistö löytäjälleen kertoo? Mitä haluaisimme sen kertovan? Aikakapseliin kunnioittavalla uteliaisuudella suhtautuva dokumentti ei sorru halpaan nostalgiaan. Elokuvantekijän (Järventausta) ja historioitsijoiden (Julkunen ja Vesterinen) kollaboraatio tuo tieteen ja taiteen näkökulmat tyylikkäästi yhteen.

Samassa näytöksessä esitettävä Anna-Sofia Nylundin Craving Earth on esseistinen lyhytelokuva, jossa tarkastelun kohteena on ihmisen ja luonnon välinen suhde. Mitä tekemistä halulla tai erotiikalla on luontosuhteen kanssa? Mikä maassa himottaa?    

Tutkittava tähtiä tänä iltana, ohj. Vieno Järventausta, Lauri Julkunen ja Ida Vesterinen. Suomi, 2022. & Craving Earth, ohj. Anna-Sofia Nylund. Suomi, 2023. Näytökset ke 1.2. klo 17 ja pe 3.2. klo 16. Kinopalatsi, Helsinki.
 


Tutkittava tähtiä tänä iltana. Kuva: Vieno Järventausta

 

Piilosanoja

Pienten kielten elinvoimaisuudesta on usein syytäkin olla huolissaan. Joskus kielet kuitenkin piiloutuvat ihan tarkoituksella. Näin on asian laita esimerkiksi Hunanin maakunnassa Kiinassa käytetyn nushu-kirjoituksen tapauksessa. Violet Du Fengin ja Qing Zhaon elokuvassa Hidden Letters tutustutaan naisten käyttämään salakirjoitukseen, joka on mahdollistanut keskinäisen viestimisen ilman ulkopuolisen kontrolloivaa katsetta. Elokuvassa nushu-osaajat johdattavat verhotun viestinvaihdon saloihin. 

Hidden Letters, ohj. Violet Du Feng ja Qing Zhao. Kiina, Norja, Yhdysvallat, 2022. Näytökset ke 1.2. klo 20:45, Kinopalatsi ja su 5.2. klo 15:30, Bio Rex.

 

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali
31.1.–5.2.2023, Helsinki.
Liput ja lisätietoja: Etusivu - DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Jutut