Sofia Koistinen
Veera Koivaara ja Veli-Matti Huhta

Nuoren Voiman avustajapalkinto 2017 Veera Koivaaralle ja Veli-Matti Huhdalle

Juttu
|
Toimitus
|

Perinteikäs palkinto jaettiin Nuori/Voima-klubilla Korjaamon Vintillä. Palkinnolla halutaan nostaa esiin se arvokas työ, jota kulttuurilehtien avustajat tekevät kirjallisuuden kentällä intohimonsa voimin.

Perinteisen Nuoren Voiman avustajapalkinnon saivat tänä vuonna kirjoittaja Veera Koivaara ja kriitikko Veli-Matti Huhta. Palkinto jaettiin eilen torstaina Nuori/Voima-klubilla Korjaamon Vintillä.

Nuoren Voiman avustajapalkintoa on jaettu vuodesta 1999 lähtien lehden ansioituneelle avustajalle. Palkinnolla halutaan nostaa esiin se arvokas työ, jota kulttuurilehtien avustajat tekevät kirjallisuuden kentällä intohimonsa voimin. Palkintosumma 1000 euroa jaetaan tänä vuonna kahden saajan kesken.

Perusteluissa kerrottiin näin:

”Veera Koivaara on avustanut Nuori Voima -lehteä ansiokkaasti ja kiitosta ansaitsevasti lukuisin tavoin. Vuoden aikana Koivaara on kirjoittanut sekä journalistisia juttuja että kritiikkejä sekä antanut lehdelle ideoita ja suoraa palautetta.

Kriitikkona hän tuntee laajasti suomalaisen kirjallisuuden uudet ilmiöt. Hän uskaltaa sanoa, jos ei pidä jostain, mutta ei myöskään epäröi herkistyä. Toimittajana hän on nouseva lupaus, jolla on monia loistavia journalistilta vaadittavia ominaisuuksia. Koivaara innostuu helposti, työskentelee tehokkaasti ja peräänantamattomasti, tekee taustatyönsä kuten kuuluu, haastattelee terävästi ja kirjoittaa niin, että tekstiä on ilo lukea. Koivaaran teksteistä näkyy, että aihetta on ajateltu.

Koivaara ymmärtää myös editoinnin tärkeyden ja on valmis työstämään tekstiä yhteistyössä yhä paremmaksi. Ennen kaikkea Koivaara tietää, missä merkittävä ja tärkeä juttu piilee. Hänen yhdessä Lassi Saarion kanssa kirjoittamansa juttu Helsingin yliopiston Iso pyörä -uudistuksesta tarttui aiheeseen, jota muut mediat olivat vain pintaraapaisseet. Juttu toi suuren yleisön tietoisuuteen paljon uutta asiaa uudistuksesta ja sen vaikutuksesta opiskelijaan. Se oli yksi Nuoren Voiman verkkosivujen vuoden luetuimmista jutuista.”

"Veli-Matti Huhta on Nuoren Voiman pitkäaikainen ja lojaali avustaja ja yksi suomalaisen kriitikkokentän kulmakivistä. Hän kirjoittaa laajalti kulttuurialan julkaisuihin ja ottaa ahkerasti osaa taide- ja kirjallisuustapahtumiin.

Tämän vuoden aikana Huhta on osallistunut useasti Nuoren Voiman avustajailtoihin kannustavana ja kiinnostuneena. Hän on kokenut kriitikko, jonka asiantuntemukseen ja makuun voi luottaa. Hän hallitsee laajasti kirjallisuuden ja taiteen eri osa-alueita mutta on erikoistunut harvinaisuuksiin, joita muut eivät välttämättä tule edes ajatelleeksi. Hän seuraa pienkustantamoiden julkaisuja sekä kulttuurin ja historian alueita, jotka menevät monelta ajan pintaliidossa ohitse.

Huhdasta huokuu sellainen sivistys ja tiedollinen osaaminen, joka on ajassamme tärkeää. Hänet olisi voinut palkita monesti aiemminkin, joten viimeistään nyt on sen aika."