Hal Gatewood / Unsplash
synapsi

Tarjoa tekstiä: Aivot kapitalismissa

Juttu
|
Toimitus
|

Nuoren Voiman vuoden 2023 ensimmäisen numeron teema on ”Aivot kapitalismissa”. Otamme numeroon vastaan juttutarjouksia: esseitä, artikkeleita ja kritiikkejä, runoja ja novelleja. Tarjoa tekstiä tai kuvitusta 9.10.2022 mennessä!

”Mitä on tehtävä aivoillemme?” kysyy ranskalainen filosofi Catherine Malabou samoin nimetyssä tietokirjassaan, jossa hän tarkastelee aivojen roolia nykykapitalismissa. Ajattelumme on koetuksella: jatkuva kehittyminen ja suorittaminen ovat vaatimuksia ajassa, jota varjostavat alati akuutimmaksi äityvät kriisit. Jatkamme työntekoa, vaikka talomme palaa, ja uskottelemme itsellemme ja toisille, että tämä on ihan normaalia.

Kapitalistisessa todellisuudessa aika on niukka resurssi, minkä seurauksena myös ajattelu on eräänlainen luksus: velvollisuuksien välillä sukkuloidessa emme ehdi pysähtyä vaivaamaan aivojamme. Samaan aikaan nimenomaan ”tieto” on taloudellisen arvonluonnin ytimessä. Kuitenkin juuri utopistisena tiedon valtatienä juhlittu internet sovelluksineen on rapauttanut keskittymiskyvyn ja toiminut areenana valeuutisten levittämiselle.

Ajattelu liittyy kiinteästi myös kieleen. Vaatiiko tehokkuuden kulttuuri myös yksinkertaista kieltä? Jaksammeko tuhlata aikaa sellaiseen, mitä emme ymmärrä tai minkä arvosta ei ole takeita? Entä miten kurottaa kapitalistisen realismin yli? Millainen on postkapitalistinen ajattelun ja kielenkäytön tila? 

Nuoren Voiman vuoden 2023 ensimmäisen numeron teema on ”Aivot kapitalismissa”. Otamme numeroon vastaan juttuehdotuksia: esseitä, artikkeleita ja kritiikkejä, runoja ja novelleja, sekä kuvitustarjouksia. Lähetä ehdotuksesi 9.10. mennessä osoitteeseen juttutarjoukset@nvl.fi. Lisätietoja juttuehdotuksen tekemisestä voit lukea täältä kohdasta ”Millainen on hyvä juttuehdotus?”

Käymme määräpäivään lähetetyt ehdotukset läpi 10.10. alkavalla viikolla, ja vastaamme ehdotuksen jättäneille 14.10. mennessä. Valmiiden juttujen deadline on 15.1.2023.

Lisätietoja antaa päätoimittaja Taija Roiha: taija.roiha@nvl.fi

 

Juttua muokattu 14.9.2022: Lisätty ingressiin ja leipätekstiin maininta kuvituksen tarjoamisesta.