Kannen kuva: Perttu Saksa
kansi mustavalkoinen kuva, kalliota, kiviä ja meri

Meri-numero on ilmestynyt!

Lehti
|
Toimitus
|

Uudessa Meri-teemaisessa Nuoren Voiman numerossa matkaillaan: keskitalven Itämeri, keskimääräinen ruotsalaiskaupunki ja ”Suomen Espanja” ovat reportaasiesseiden inspiroivia syntypaikkoja – poimi vinkit iloiseen turismiin 22h-risteilylle, Örebrohon ja Fuerteventuraan. + kuuma kotimaan matkailuvinkki: lehden julkkariklubi perjantaina 13. päivä Helsingissä!

Ruotsin Örebrossa järjestetään maan suurin, musiikille ja elokuvalle omistettu festari Live at Heart, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Örebro ei paljoa lupaa, eikä ehkä tarjoakaan. ”Voisiko tässä olla Euroopan tylsin paikka?” Kirjeenvaihtajina Ruotsin seitsemänneksi suurimpaan kaupunkiin jalkautuivat reportteri Jantso Jokelin ja valokuvaaja Eino Ansio.

Suomalaisen päivittäisturismin ytimessä on 22H PARASTA HAUSKAA eli pieni risteily Tallinnan satamassa pyörähtävässä laivassa. ”Koska Silja Europa on saapunut kotisatamaansa jo kello 22:00, loppuilta vietetään paikoillaan. Satamassa kelluminen syö eittämättä risteilyturismin tärkeintä tunnetta yhteisestä matkasta kohti tuntematonta. Ulkokannella ei enää tuule, meri lakkaa uhkaamasta, matkapuhelimen palkit täyttyvät jälleen”. Laivalta raportoivat Johanna Osváth ja valokuvaaja Adele Hyry.

Kanariansaarille mennään, koska on kylmää ja pimeää. Pontus Purokuru viihtyi erään joulun alla Fuerteventurassa: ”Epämukavuusalueen käsite on kauheaa paskaa. Turismi on yksi tapa vastustaa sitä, koska turismin tarkoitus on nimenomaan mukavuusalueen luominen.”

”Viime vuosina taidemaailmassa – on syntynyt uutta kiinnostusta runouteen, jonkinlainen ”crush on poetry”, niin kuin Quinn Latimer asian ilmaisi: ”Ehkä siinä on kyse internetin lingvistisestä valuutasta. Ehkä sanat ovat uudet kuvat.” Haastattelussa Cia Rinne, tuntemattomimpia valtionpalkinnon saaneista runoilijoista, käännösproosaa: yhdysvaltalaiskirjailja Renee Gladmanin Seitsemän onnettomuutta (suom. Taneli Viljanen, teoksesta Calamities, 2016). Gladmanin haastattelu, englanniksi, löytyy täältä.

”Jostain syystä esseeseen liittyvät stereotypiat elävät vahvasti. Sikäli huoli lajin asemasta on aiheellinen, ainakin suomalaisesta kontekstista tarkasteltuna. Kyse ei ole niinkään siitä, etteikö hyviä esseitä arvostettaisi, vaan siitä, että niitä ei aina osata tai haluta lukea kaunokirjallisuutena.” Esseekeskustelua!  Silvia Hosseinin juttu löytyykin jo verkosta, ja vain verkossa on julkaistu Tiina Käkelän vastaus siihen.

Paljon kritiikkiä, mm. tuore Susan Sontag –elämäkerta, Casanovan muistelmia, runoutta ja elinkelvotonta maapalloa. Lisäksi: Veera Miljan runoja, Anna Tuluston lempikirja, tuore kolumnistimme Taija Roiha ja uutuuspalsta teoksista, jotka jäivät julkaisematta.

Irtonumeroa saa joistakin hyvinvarustetuista lehtimyymälöistä tai tilaamalla suoraan meiltä (sofia.koistinen at nuorenvoimanliitto.fi, 10e + pk). Nuoren Voiman seuraava numero on teemaltaan Magia, ja se ilmestyy huhtikuun lopussa. Tilaa ihmeessä lehti suoraan kotiin!

 

Tervetuloa Meri-teemaiselle Nuori/Voima -klubille Kansallisteatterin Lavaklubille (Läntinen teatterikuja 1, Helsinki), pe 13.3. klo 19 alkaen. Ohjelmassa runoutta -mm. Veera Milja, Jere Vartiainen ja Juha Orvo - ja keskustelua merestä. Illan päättää Ville Leinosen soolokeikka. Aallot: dj flâneuse. Liput 10/12e, ennakkoon voi lipun voi hankkia Kansallisteatterin lipunmyynnistä, myynnissä myös ovelta.