Kansikuva: Ulla Jokisalo /Taitto: Anna Mattsson / Runo: Minna-Kerttu Kekki
Monumentti

Nuori Voima ensi vuonna!

Juttu
|
Toimitus
|

Hyvät lukijamme, viime viikolla ilmestyi tämän vuoden viimeinen Nuori Voima -lehti, Monumentti! Julkaisemme ohessa lehden sisällysluettelon. Sen alta löydät puolestaan ensi vuoden Nuoren Voiman teemat.

6 Päätoimittajana aloittaa Taija Roiha, Nuori Voima puolestaan on näköjään mennyt Ouluun jäädäkseen 8 Runoilija Raisa Marjamäki näyttää ihmisen mittakaavan puutteet 12 Kuka saa kertoa Suuria Kertomuksia Isolla Näyttämöllä kysyy Olga Palo 19 Roihan kolumni: onko Päättymätön riemu miesselittämisen monumentti? 20 Helga Westin isä lähetti novelleja Nuoren Voiman Liiton arvostelupalveluun 24 Galina Rymbu kirjoitti vaginastaan ja konservatiivit kilahtivat 29 Uusi Unohdetut-palsta esittelee kaksi elävää ja yhden edesmenneen kirjailijan: Antti Hurskainen 31 esittelee Teuvo Saavalaisen, Suomen synkimmän opettajan. Artemis Kelosaari muistuttaa, että 35 Panu Höglund on sekä valtion että yksilön terävä puolustaja. Juhana Henrikki Harju lukee maltillista ja sivistynyttä 38 Liisa Enwaldia 41 Julkaisemattomissa Essi Ihonen, jonka toinen kirja on osoittautunut vaikeaksi palaksi 42 Iida Sofia Hirvosen essee kertoo, että elämme ei auto- vaan tiliotefiktion aikaa 46 Saara Tuusa näkee siunauksen siinä, että olemme joutuneet zoomaamaan arkeen 50 Jos teksti on pelkkiä alaviitteitä, onko siinä mitään? kysyy Riikka Simpura esseessään. 54 Nobelisti Tokarczukin Kaappi (suom. Tapani Kärkkäinen) on erikoinen monumentti 56 Kritiikeissä fyysisesti ja henkisesti isoja kirjoja Rollosta Reciin 66 Yllättävän toivotut lyijypainot palaavat! ne sisältävät ovelasti kätketyn pt Rantaman Finlandia-veikkauksen, jonka armoton painokone paljastaa oikeaksi tai vääräksi 68 Alaviitteitä myös takakannessa, totta kai Platoniin!

 

Limbo

Miksi baletti vetoaa vuosisadasta toiseen, vaikka on vanhoillisuuden perikuva ja monella tavalla silkkaa kidutusta? Haastattelemme jälleen taiteilijoita ilmastonmuutoksesta - olemmeko jo kiirastulessa? Miksi herkkyyden ja ilkeyden välinen suhde verkossa on niin jännitteinen? Limbo on Nuoren Voiman rimanalitus, joka sukeltaa erilaisiin välitiloihin. 

Aineistopäivä: 6.1., ilmestyy 4.3. Lehteen ei kannata enää tarjota juttuja.

 

Ofelia

Sivuhenkilöt ovat muodissa ja monin paikoin ohittavat klassikoiden päähenkilöiden ikonisuuden. Ofelia-numero sukeltaa uudelleentulkintojen - ja luentojen maailmaan feministisellä otteella.

Aineistopäivä: 10.3., ilmestyy 3.5.

 

Luonnoton ihminen

Teemanumero kysyy, missä on ihmisen paikka? Missä luonnon ja kulttuurin raja kulkee? Onko raja keinotekoinen? 

Halu kuulua yhteisöön on luonnollista, mutta entä jos sen yksilöt ovat luonnottomia? Mitä humanismi tarkoittaa yksilökulttuurin aikana?  Onko muokattu todellisuus luonnollista?

Lehti haastaa myös kuvan ja tekstin luonnollisia paikkoja. Vierailevina päätoimittajina toimittaja Arda Yildirim ja taiteilija Riina Tanskanen.

Aineistopäivä 2.5.,  ilmestyy 10.8.

Huuma

Päihteiden maailmassa asiat ovat muuttuneet paljon sitten Nuoren Voiman Päihtymys-numeron (2012). Onko päihteinen transgressiokirjallisuus jo nähty? Vallitseva tyylilaji on nykyään usein apatia, mutta mistä voisi huumaantua?

Aineistopäivä 30.8.,  ilmestyy 25.10.

Tuho

Miksi julkaista teemanumeroja tuhosta, kun nekin tuhoutuvat kaiken mukana? Onko nihilismille vaihtoehtoja isossa mittakaavassa? Nuori Voima sukeltaa todellisuuden apokalyptisiin pohjavirtoihin ja kysyy, vievätkö ne vain yhteen osoitteeseen.

Aineistopäivä 11.10., ilmestyy 7.12.

 

Monumentin voit jouluksi hankkia valituista myyntipisteistä! Juttuja ensi vuodelle voit tarjota: vesa.rantama[ät]nuorivoima.fi tai taija.roiha[ät]nuorivoima.fi. 

Ihanaa joulua!