Unelmia ja löytöretkihommia - Nuoren Voiman avustajapalkinnot 2024
Nuori Voima palkitsee kaksi kokenutta kirjoittajaa ja kirjailijaa, joiden monipuolisista teksteistä lehden lukijat ovat saaneet nauttia jo useiden vuosien ajan.
Vuosittain jaettavan Nuoren Voiman avustajapalkinnon saavat vuonna 2024 Jantso Jokelin ja Katja Raunio. Sekä Jokelin että Raunio ovat kirjoittaneet lehteen esseitä ja kaunokirjallista tekstiä. Molemmat kirjoittivat vuonna 2024 Nuoren Voiman jokaiseen numeroon, sillä Jokelin toimi lehden kolumnistina ja Raunio kirjoitti numero kerrallaan jatkuvan neljän osan jatkokertomuksen. Jokelinin ja Raunion viimeiset tekstit kolumnistina ja jatkokirjoittajana löytyvät Runopuutarha-numerosta (4/24).
Jantso Jokelin on toimittaja, kirjailija ja muusikko, joka kiertää parhaillaan Suomen perinteisiä paperitehdaskaupunkeja yhdessä valokuvaaja Touko Hujasen kanssa ja yrittää selvittää, onko runoreportaasi mahdollinen kirjallinen genre. Nuorta Voimaa Jokelin on rikastuttanut persoonallisilla esseillään, ajattomilla reportaaseillaan ja hulvattomalla novellillaan. Hän kirjoitti vuoden 2018 juhlanumeroon esseen omasta etunimestään, jonka (melkein) ainoa kantaja hän on. Jokelin on kirjoittaja, joka pystyy vaivattomasti leipomaan tekstiin tuoreita ajatuksia ja näkökulmia, huumoria sekä loputonta uteliaisuutta. Jokelinilla on erityinen ja tarttuvan innostava taito nähdä maailma vielä 2020-luvullakin kiinnostavana paikkana.
Katja Raunio on palkittu kirjailija ja taidehistorioitsija, jolta on julkaistu kolme romaania. Parhaillaan hän tekee taidehistorian alan väitöstutkimusta sosiaalisesta eriyttämisestä 1800-luvun puolivälin kaupunkisuunnittelussa. Raunio kuuluu kotimaisen nykykirjallisuuden parhaimmistoon. Raunio on kehittänyt proosassaan päällekirjoittamisen metodeja, joita hän hyödyntää kiinnostavalla ja hauskalla tavalla niin proosassaan kuin Nuoren Voiman jatkokertomuksessaan. Raunio aloitti kirjoittajauransa Nuoressa Voimassa koronakeväänä 2020 julkaistulla, laajalla horoskooppiaiheisella esseellä, joka on yksi tämän vuosikymmenen parhaista Nuori Voima -jutuista. Raunion tekstien sivistyneisyys ei ole osoittelevaa, vaan perustavanlaatuista ja samalla humoristista.
Kysyimme vastapalkituilta heidän suhteestaan Nuoreen Voimaan, unelmiin ja kirjoittamiseen.
Muistatko, milloin ja miten olet alun perin törmännyt Nuoreen Voimaan?
JJ: ”Tarkat muistikuvat puuttuvat, mutta lukijana varmasti jo myyttisellä nollarilla, jolloin kaikki mahdollinen tapahtui. Muistan kuitenkin, että pidin lehden nimeä jo tuolloin salskeana ja kunnioitusta herättävänä.”
KR: ”Tulin valituksi NVL:n hallitukseen aika ummikkona vuonna 2016. Iso osa suomalaista kirjallista kulttuuria avautui silloin kertarysäyksellä. Olisinkohan siinä yhteydessä tullut tietoiseksi myös Nuori Voima -lehdestä?”
Mitä Nuori Voima sinulle edustaa tai merkitsee?
JJ: ”Olen elänyt kirjoittamalla koko aikuisikäni. Nuoren Voiman juttupalkkioilla ei ole koskaan elänyt, mutta rahan sijaan se on tarjonnut jotain arvokkaampaa. Usein jutut ja tyylittelyt, joita olen kaikista eniten halunnut kokeilla, eivät olisi sopineet muihin lehtiin. Varsinkin valtavirtamedioissa vähän kaikkea tavataan pitää liian ”vaikeana”. Nuori Voima on siis merkinnyt minulle vapautta ja turvasatamaa, jossa tutkia ajattelun ja kirjallisen ilmaisun mahdollisuuksia.”
KR: ”Minulle Nuori Voima on kunnianhimoinen, laajojen yleisöjen kirjallisuuslehti, jossa vallitsee kuitenkin avarakatseinen, innostunutkin suhtautuminen muodollisiin kokeiluihin ja lajirajojen ylityksiin.”
Millainen olisi unelmiesi juttu kirjoittaa?
JJ: ”Olen onnekas, sillä olen saanut tehdä paljon unelmieni juttuja. Haluaisin kuitenkin tehdä vielä tutkimusmatkan – sanan 1400-lukulaisessa merkityksessä. Siis vuosia kestävän, purjelaivalla toteutettavan löytöretken, jonka Suomen hallinto rahoittaisi kokonaisuudessaan perinnekaljaasia myöten ja ilman mitään takeita siitä, että selviän takaisin. Koska kartoittamattomia mantereita ei enää ole, joutuisin etsimään merten takaa jotakin muuta. Sitten kun suomalainen kulttuuri on runnottu olemattomiin, museot suljettu ja kaikki vieras ja pelottava ajettu pois, saatamme ennen pitkää alkaa kaivata jotain muutakin kuin puukkohippaa ja pettuvelliä. Lähtisin siis maailmalle etsimään Suomeen kulttuuria. Nuoren Voiman sähköpostiin ilmestyisi lopulta koko lehden pituinen artikkeli dogon-heimon tähtitieteestä sekä kaino toivomus lunastaa minut ulos argentiinalaisesta vankilasta.”
KR: ”Unelmieni juttu oli tuo jatkosarja. Nyt kun se on toteutunut, pitää vähän kuulostella seuraavaa unelmaa.”
Millaisen neuvon antaisit aloittelevalle kirjoittajalle?
JJ: ”Ikävä tosiasia on, että kirjoittamisessa kaikki kiinnostava syntyy yksinäisyydessä. Kirjoittavan ihmisen on siis opittava elämään yksinäisyyden kanssa. Se tulee olemaan raskaampaa kuin ymmärrät, ja sitä voi romantisoida yllättävän vähän. Palkintona on muutamia tulta leiskuvia öitä.”
KR: ”Tärkein neuvo lienee se, että jos haluaa kirjoittaa, silloin kannattaa kirjoittaa. Jos haluaa julkaista esimerkiksi Nuoressa Voimassa, kannattaa ideoitaan rohkeasti tarjota. Minun käsitykseni on, että etenkin pienemmissä lehdissä kaivataan aina uusia kirjoittajia.”
Jokelinin ja Raunion juttuja Nuoren Voiman verkkosivuilla:
Jantso Jokelin: Aikavuorella
Jantso Jokelin: Tottelematon sielu luo oman mytologiansa - matka Jungin Punaiseen kirjaan
Jantso Jokelin: Isän, pojan ja pyhän taideuskon nimeen
Jantso Jokelin: Fanipojat ja heidän sisäinen laulunsa
Katja Raunio: Kuinka lopetin self helpin ja tulin keskinkertaiseksi versioksi itsestäni
Jos kaipaat syvällisempää ajattelua elämääsi, tilaa Nuori Voima.