Holmin kuva Nadia Lund-Iivonen, Lievosen kuva Alan Avila
Niina Holm ja Carlos Lievonen erillisissä kuvissa, Holm katsoo kameraan värillisessä valokuvassa sisätiloissa, Lievosen kuva on ulkoa öiseen aikaan ja se on mustavalkoinen.

Kirjoittamalla oppii - Nuoren Voiman avustajapalkinnot 2022

Juttu
|
Taija Roiha
|

Nuoren Voiman avustajapalkinnot myönnettiin tänä vuonna Niina Holmille ja Carlos Lievoselle.

Nuori Voima palkitsee vuosittain ansioituneita avustajiaan. Tämä vuonna toimitus huomioi pitkäaikaisen kritiikkinikkari Niina Holmin ja pian kolmen vuoden ajan lehteä monipuolisesti avustaneen Carlos Lievosen

Leipätyökseen Helsingin keskustakirjasto Oodin informaatikkona työskentelevä kriitikko Niina Holm on kontribuoinut Nuoreen Voimaan jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen kerran hän kirjoitti lehteen Risto Oikarisen ja Tuomas Timosen päätoimittamassa, runouteen keskittyneessä vierailunumerossa vuonna 2013. Aikaisemmin muun muassa Lapin Kansaan ja Kainuun Sanomiin runokritiikkejä laatinut Holm debytoi lehdessä Heli Slungan Orjan kirjaa käsittelevällä kritiikillään ”Kaaosmaagikko käy kauppaa”. Nuoressa Voimassa julkaiseminen oli Holmille eräänlainen haaveiden täyttymys: ”Olin lukenut lehteä opiskeluajoista lähtien. Lehti oli ihailtava, se edusti laatua.”

Runoilija ja kriitikko Carlos Lievonen tuli lehden ja Nuoren Voiman Liiton toimintaan mukaan vuonna 2020 suorittamansa siviilipalveluksen kautta. Siitä alkaen Lievonen on kirjoittanut lehteen niin kritiikkejä, kaunokirjallisuutta kuin toimituksellisia sisältöjä. Eniten hän nauttii proosan ja esseemäisten kritiikkien kirjoittamisesta. ”Ei tarvitse itse keksiä nollasta sitä, mitä kirjoittaa. Silti tuloksena on kollaboratiivinen teksti”, kuvailee Lievonen kritiikin kirjoittamista.

Myös Holm tuntee lehden toimintaa toimitustyön näkökulmasta: hän oli lehdessä korkeakouluharjoittelijana vuonna 2017 Noora Mattilan ja Ann-Mari Huhtasen päätoimittajakaudella.

Aktiivinen editointi on keskeinen osa Nuoren Voiman toimintakulttuuria. ”Se, minkä tänne antaa, saa varmasti hyvän käsittelyn”, toteaa Holm. Myös Lievonen pitää tärkeänä, että kulttuurilehdissä vaalitaan ”anteeksiantavaa ja avuliasta” editointiprosessia. Kiitosta saa myös lehden monipuolisuus. Lievosen mukaan Nuori Voima tuntuu ”avaralta horisontilta”, jonka näkökulmien runsaus ruokkii myös kirjoittajan mielikuvitusta.

Nuoren Voiman toimitus luonnehtii sekä Holmia että Lievosta lahjakkaiksi, paneutuneiksi ja näkemyksellisiksi tekijöiksi, joiden työn jälkeen voi aina luottaa. 

Entä mitä neuvoja ansioituneet avustajat antaisivat aloitteleville kynäniekoille? Lievonen liputtaa huolellisen rentouden puolesta: ”Kirjoittamiseen pitää laittaa aikaa ja ajatusta, mutta on paralysoivaa, jos rupeaa miettimään, että tää ei oo tarpeeksi hyvä. Kyllä se on tarpeeksi hyvä!” Holm puolestaan kannustaa pitkäjänteiseen uteliaisuuteen: ”Lue ja ole utelias. Vaikka julkaisukynnys ei heti ylittyisi niin jatka vaan. Ja kuuntele editorin neuvoja ja suuria viisauksia. Vain kirjoittamalla oppii.”

 

Lue palkittujen avustajien kirjoituksia Nuoren Voiman verkkosivuilta

Niina Holm: 

”Herra yksinäinen hajoaa.” Kritiikki Katharine Kilalaen romaanista Ok, herra Field. Nuori Voima 1/2022.

”Luonnos mahdollisuuksien sukupuoleksi.” Kritiikki Taneli Viljasen esseeteoksesta Varjoja, usvaa. Nuori Voima 1/2021.

”Marilyn peileissämme.” Essee, Nuori Voima 17.9.2019.

”Harry Salmenniemen proosaa rikastaa runous.” Kritiikki Harry Salmenniemen novellikokoelmasta Uraanilamppu ja muita novelleja. Nuori Voima 1/2017.

 

Carlos Lievonen:

”Lovecraftia koronan aikaan.” Essee, Nuori Voima 22.7.2020. 

”Brokeback Mountain Arkadianmäellä.” Kritiikki Katja Raunion romaanista Sinun päiväs koittaa. Nuori Voima 6/2020. 

”50 novellia ja muuta asiaproosaa”. Kritiikki Judith Schalanskyn teoksesta Kaukaisten saarten atlas. Nuori Voima 5/2020.

”Metafora”. Novelli, Nuori Voima 1/2022.

Palkinnonsaajat kukitetaan joulukuun Nuori/Voima-klubilla Rosebud Sivullisessa 16.12.2022. Nuoren Voiman avustajapalkintoa on jaettu vuodesta 1997 lähtien. Sen arvo on yhteensä 1 000 euroa.

Jutut