Hennan kuva: Simo Karisalo, Jannen kuva: Vilja Oltava
Kuva Hennasta ja Jannesta
NV:n Vuoden 2021 avustajat Henna Raatikainen (vas.) ja Janne Löppönen

Nuoren Voiman avustajapalkinnot Janne Löppöselle ja Henna Raatikaiselle

Juttu
|
Toimitus
|

Nuori Voima -lehden vuosittaiset avustajapalkinnot jaettiin Nuoren Voiman Liiton 100-vuotisjuhlissa Astoria-salissa 4.12.2021. Onnittelemme ansioituneita avustajiamme!

Janne Löppönen on avustanut Nuorta Voimaa oman muistikuvansa mukaan ”ehkä noin vuodesta 2015”. Kriitikkona, esseistinä ja Italian-tuntijana tunnettu Löppönen on kirjoittanut lehteen tekstejä, jotka ovat käsitelleet muun muassa solidaarisuutta ja taidepolitiikkaa, ilmastoahdistusta ja italian-ghanalaista rap-artisti Bello FiGoa. Löppösen teksteissä tarkka yhteiskuntakriittinen analyysi kohtaa laajan lukeneisuuden ja kaunokirjallisuuden tuntemuksen tavalla, joka on luontevuudessaan poikkeuksellinen. Poliittisuutta ei Löppösen teksteissä uhrata estetiikan alttarilla eikä toisin päin, vaan kirjallisuuden ja muun maailman välille luodaan perusteltuja, usein yllättäviäkin yhteyksiä. Tuoreimmassa, pian ilmestyvässä dystopiaesseessään Löppönen kirjoittaa, että ”On helpompi kuvitella maailmanloppu kuin miesselittämisen loppu.” Silti kirjoittajan teksteissä myös viimeksi mainittu horisontti hahmottuu.

Lue Janne Löppösen tekstejä Nuoren Voiman verkossa: 

Solidaarisuus on parasta taidepolitiikkaa | Nuori Voima

Bello FiGon Röyhkeys | Nuori Voima

Viimeiset vuoristolaiset ja paikalliskulttuurin tuho | Nuori Voima 

 

Henna Raatikaisella on harvinainen taito olla samaan aikaan yksityinen ja julkinen kirjoittaja. Hän pystyy artikkelissa loihtimaan lukijan silmien eteen kuvan vaikka kokonaisen taiteenlajin, kuten baletin historiasta, haastattelemaan nykyiset asiantuntijat ja samalla kertomaan, miksi vihaa ja rakastaa lajia. Kirjallisuuden hän tuo vastustamattomalla tavalla osaksi arkea, kuten viime keväänä kirjoittaessaan Mikko Rimmisen herra Lyystä ja Marja-Liisa Vartion rouva Pyystä. Kaksi eksentristä päähenkilöä, joiden yhteyttä tuskin moni oli aiemmin huomannut, löysi yhteisen kodin pandemiaeristyksen tuottamasta yksinpuhelusta. Raatikaisen juttujen näkökulmat ovat aina hyvin mietittyjä, ja toteutus poikkeuksetta kaunis.

Lue Henna Raatikaisen tekstejä Nuoren Voiman verkossa:

Rakas baletti, perkeleeni | Nuori Voima

Sanat auringon edessä | Nuori Voima

Printissä: ”Kaikki kotona”. Essee karanteenista, Mikko Rimmisen herra Lyystä ja Marja-Liisa Vartion rouva Pyystä. Nuori Voima 2/2021.

Palkittujen haastattelu julkaistaan Nuoren Voiman vuoden viimeisessä, Tuho-teemaisessa numerossa.

Nuoren Voiman avustajapalkintoa on jaettu vuodesta 1997 lähtien. Sitä ennen Nuoren Voiman säätiö jakoi joitakin avustajastipendejä. Palkinnon nykyinen arvo on yhteensä 1000 euroa.